Поскъпването е предимно заради хранителните стоки След кратко затишие в

...
Поскъпването е предимно заради хранителните стоки След кратко затишие в
Коментари Харесай

Годината почна с 0,5% инфлация

Поскъпването е най-вече поради питателните артикули

След малко мъртвило в последните месеци на предходната година 2019-а стартира със относително висока месечна инфлация от 0,5%, като годишната още веднъж е 3%.

Този път тя се дължи най-вече на повишаването на питателните артикули и безалкохолните питиета. Макар че след новогодишните празници те са нараснали цените си приблизително с 1,6% на месечна база, тяхното присъединяване в потребителската кошница е много огромно и заради това повишаването им не е могло да бъде отстранено даже от продължаващото поевтиняване на течните горива и на транспортните услуги.

Дизелът и бензинът, чиито цени падат от септември-октомври м.г. насам, поевтиняват през януари - дизелът с нови 2,3%, а всеобщият бензин А95 с нови 3,5%. Пропан-бутанът за моторни транспортни средства поевтинява с нови 7,6%, а транспортните услуги като цяло понижават цените си през януари с 2,8%.

Поскъпването на храните се дължи значително на нормалното за този сезон повишаване на зеленчуците, при някои от които има същински върхове. Доматите да вземем за пример са поскъпванали с 16,7%, краставиците - с 11,1%, а зелето - със 17,4%. Поевтиняване или най-малко опазване на цените на плодове, зеленчуци и други храни има най-вече при такива, които са от импорт или са присъщи за този сезон.

За първи път от началото на процедурите по приемане на новите 5-годишни бизнес проекти на водните оператори в страната цената на питейната вода към този момент очевидно стартира да се повишава. Средното нарастване на ВиК услугите през януари е с 4,9%, откакто съвсем година тези услуги въобще не са поскъпвали. Това е довело и до 0,6% повишаване на разноските за жилища през януари, в случай че останалите разноски за жилището са свързани с цените на тока и парното, а те не са поскъпвали през януари 2019 година

Любопитното е, че разноските за развлечения и просвета имат 5,6-процентен растеж на месечна база през януари, а това не се е случвало от доста време насам. Туристическите услуги също са поскъпнали приблизително с 0,3%, като това идва най-вече от повишаването на пакетните услуги за отмора и туристическите пътувания, които са поскъпнали с 11,7 %.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР