Посетителите на Градската художествена галерия - Варна, имат през този

...
Посетителите на Градската художествена галерия - Варна, имат през този
Коментари Харесай

Художествената галерия във Варна пусна сувенири със знакови творби на Милко Божков

Посетителите на Градската художествена изложба - Варна, имат през този месец изключителния късмет да прегледат събрани в една огромна галерия знакови произведения на Милко Божков от разнообразни интервали на неговото творчество, които са показани в експозиционните зали на първия етаж на музея. Екипът на Галерията предлага на ценителите и опция да запазят загатна от прекарването на тази знаменателна галерия, като си тръгнат с музеен сувенир, въодушевен от творби на огромния български художник. На щанда на Галерията могат да се открият картички, магнити и бележници, завършени с изображения на негови произведения и елементи от тях.

Признат у нас и в чужбина като едно от определящите имена в актуалното българско изкуство, създателят е дал за задачата свои творби графика и живопис, които са репродуцирани от фотографа Александър Николов. В музейните сувенири са употребявани изображения от литографии, основани най-вече през 1991 - 1992 година, които са благосъстоятелност на Галерията за графично изкуство - Варна. Сред тях са работи от цикъла “Двор ” и сезоните - “Пролет ”, “Лято ”, “Есен ” и “Зима ”. Включена е и част от библиофилското издание на Галерия 8 “12 литографии ”, както и маслената живопис “Лунни проблясъци ” от 2007 година

С изображения от тези колоритни творби са завършени ефектни картички, бележници и магнити, които ще оставят естетски спомен от Варна и България у гостите на Галерията. Целта на екипа на Галерията е те да доближат до повече хора, с цел да оказват помощ за разпространение на високите мостри на българското изкуство, изключително по време на туристическия сезон.

Работното време на ГХГ-Варна е от вторник до неделя от 10:00 до 18:00.

Изложбата на Милко Божков се осъществя от Градската художествена изложба - Варна, и включва творби от фонда на Галерия, произведения, благосъстоятелност на създателя, както и творби, благосъстоятелност на Национална изложба, Софийска градска художествена изложба, Художествена изложба - Добрич, Галерия за графично изкуство - Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров.

С тази галерия Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, се показва на фестивала “Август в изкуството ” 2023.

Милко Божков

Роден през 1953 година във с. Ресен, Великотърновска област. През 1978 година приключва Националната художествена академия (тогава ВИИИ “Николай Павлович ”) със компетентност “Живопис ” при проф. Добри Добрев. Член на Съюза на българските художници.

Още със завършването си взе участие в редица национални и интернационалните конгреси. За интервала 1978 - 2010 година има независими изложения в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Холандия, Швеция, Германия, Франция.

През 1982 година е стипендиант на Френското държавно управление в Париж.

Той е един от моторите на артистичното средище “Фабрика Вулкан ” във Варна, което става територия за свободна изява на артистите.

В интервала 1989 - 1999 година е зам.-директор на Градската художествена изложба - Варна.

Автор е на над 100 независими изложения в България и чужбина. Участва допълнително от 150 групови национални и интернационалните изложения и биеналета на графиката, рисунката и живописта.

Носител е на награди за живопис. През 1979 година е почетен с първа премия на Международния конкурс “Млади живописци ”. През 1980 година е почетен с първа премия на Биеналето на живописта в Кошице, Чехия. Няколко пъти е притежател на първа премия от Биеналето на графиката във Варна. Сред оценките му са премиите “Захари Зограф ” през 2002 година и „ Владимир Димитров – Майстора “ (двукратно). През 2016 година е отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – първа степен, за заслуги в развиването на културата и изкуството.

Живее и работи в с. Стефан Стамболово, област Велико Търново.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР