Посещенията на Акропола в Атина, който е най-популярният археологически обект

...
Посещенията на Акропола в Атина, който е най-популярният археологически обект
Коментари Харесай

Само по 20 000 души на ден ще могат да посещават Акропола

Посещенията на Акропола в Атина, който е най-популярният археологически обект в Гърция, ще бъдат лимитирани от идващия месец до най-много 20 000 души дневно. Ще бъдат въведени и почасови ограничавания за влизане, заяви гръцкото държавно управление, представено от.

Министърът на културата Лина Мендони сподели, че контролът е нужен, с цел да се предотвратят скупчванията на хора в обекта, който е част от международното завещание на ЮНЕСКО. Около 23 000 души дневно посещават археологическите монументи на Акропола, като главната част от тях са най-вече огромни групи, които идват преди обяд.

" Това е голям брой хора. Очевидно туризмът е мечтан за страната, за всички нас. Но би трябвало да разберем, че несъразмерният туризъм може да навреди на паметника ", съобщи Мендони, представена от Ekathimerini.

Новите ограничавания за влизане ще бъдат въведени пробно от 4 септември и ще влязат в действие за непрекъснато от 1 април 2024 година Няма да има ограничаване за продължителността на визитите, само че, съгласно министърът на културата, хората, които идват с проведени обиколки или от круизни кораби и съставляват към 50% от дневния брой гости, прекарват приблизително 45 минути на мястото.

Различен брой гости ще бъдат позволени на всеки час от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта. когато завършва работното време. Половината от пешеходния трафик на Акропола сега идва сред утринните часове и към обяд. Според новата система, 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта, 2000 през идващия час, а през останалата част от деня броят им ще варира.

„ Мярката ще отговори на нуждата от отбрана на паметника, което е главен приоритет за нас, дружно с по-доброто прекарване на посетителите на уеб страницата “, добави Лина Мендони.

Подобни ограничавания ще бъдат наложени и за други известни археологически обекти. Решението за Акропола е взето след съвещания с туроператори и круизни оператори и беше отсрочено заради провеждането на парламентарните избори в Гърция на 25 юни.

Повече от 3 милиона души са посетили уеб страницата предходната година, съгласно статистическия орган на Гърция.

Гръцките управляващи затвориха достъпа до Акропола и други антични обекти по обяд предишния месец в разгара на горещата вълна, която провокира големи горски пожари в цялата страна. Те също по този начин сложиха сенници за отбрана на хората, които се редят на опашка пред археологическата забележителност, която датира от 5-и век преди Новата епоха.

Мендони сподели, че тези ограничения ще бъдат въведени още веднъж, в случай че това се наложи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР