Посещението на Ким Чен-ун в Русия прездизвика множество спекулации около

...
Посещението на Ким Чен-ун в Русия прездизвика множество спекулации около
Коментари Харесай

MWM: Бъдещето на севернокорейската авиация, как КНДР може да заобиколи санкциите на ООН

Посещението на Ким Чен-ун в Русия прездизвика голям брой спекулации към възможна оръжейна договорка сред Северна Корея и Русия, с цел да бъде подкрепена съветската инвазия в Украйна. Публикация на американското издание Military Watch Magazine предлага един от вероятните вид за сътрудничесто сред двете страни в региона на авиацията и заобикалянето на глобите, наложени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

На 15 септември севернокорейският водач Ким Чен-ун посети авиационния цех в Комсомолск на Амур, където, съпроводен от съветския министър на търговията и индустрията Денис Мантуров, прегледа от близко индустриалните линии и изложените самолети. Разположен в съветския Далечен изток, авиационният цех е най-големият в Русия и създава двата най-модерни класа тактически бойни самолети на Русия - тежките изтребители Су-35 и Су-57. В момента и двата се създават серийно, с цел да изпълнят поръчките на съветското министерство на защитата.

Председателят Ким преглежда от близко подготвителен модел на съветския изтребител от пето потомство Су-57 и е следил по какъв начин Су-35 извършва тестов полет отвън завода. Посещението се състоя в миг на разширение на съдействието в региона на защитата сред Русия и Северна Корея и последва години наред непотвърдени известия от южнокорейски източници, че Северът се интересува от придобиване на изтребители Су-35 от Русия.

Двете страни употребяват своите изтребители по сходен метод като помощни средства към наземните мрежи за противовъздушна защита, за разлика от Китай, Южна Корея и Съединените щати, които разчитат на изтребители за главната част от дилемите по противовъздушна защита. Това прави съветските изтребители подобаващи за метода, по който Северна Корея към този момент употребява своята авиация.

Бойната авиация остава една от дребното области, в които огромният защитителен бранш на Северна Корея не е в положение да създава за личните си потребности, като страната не може да придобие нови съветски изтребители от началото на 2000 година заради наложеното от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации оръжейно ембарго.

Русия, която е изправена пред нарастващ спор със Западния блок, има възможност да се опита да откри способи да заобиколи ембаргото. Възможностите включват разполагане на съветски личен състав с доставени изтребители, като е допустимо да се твърди, че това са съветски самолети, основани в Северна Корея като част от взаимно експлоатирана единица, което механически не би било експорт. Може да се допусне и базирането на корейска изтребителна единица на съветска територия.

Както Су-35, по този начин и Су-57 имат доста огромен обхват, което им разрешава да оперират в Източна Азия от бази в съветския Далечен изток, което би направило последния вид вероятен. Макар да се счита, че Северна Корея е в положение да заплати за нови ескадрили от изтребители, към момента не е несъмнено дали тя ще се стреми да влага в такива самолети, а не в локални средства, като да вземем за пример системи за противовъздушна защита, които могат да се считат за по-рентабилни. Степента, до която Русия е склонна да наруши глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, също остава под въпрос.

Ким Чен-ун е посетил и цеха за дефинитивно сглобяване на SSJ-100, прочут още като Sukhoi Superjet 100, който сега се създава за съветската гражданска авиация. Въпреки че самолетът се смята за по-малко осъвременен от аналозите си, създавани в Китай, Съединени американски щати и Европа, продължаващата взаимозависимост на Северна Корея от по-старите самолети Ту-204, които са модел от руската ера, значи, че придобиването на самолети SSJ-100 въпреки всичко ще съставлява усъвършенстване на въздушните ѝ сили. Флагманският авиопревозвач на страната Air Koryo би могъл да употребява самолетите, с цел да размени своите самолети Ту-204 и Ил-62М, като се оповестява, че по-новият аероплан на Sukhoi има доста по-ниски оперативни разноски. По-старите самолети, които се експлоатират сега, са главно ремонтирани с съвременен интериор, макар че възрастта  им към момента постанова някои ограничавания. Пречките пред доставката на цивилен самолети биха били доста по-малки от тези пред доставката на изтребители, като Русия е единственият евентуален снабдител на нови самолети за Северна Корея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР