Португалският премиер Антонио Коща подаде оставка заради разследване за нередности

...
Португалският премиер Антонио Коща подаде оставка заради разследване за нередности
Коментари Харесай

Корупционен скандал разтърси Португалия: Премиерът Коща подаде оставка

Португалският министър председател Антонио Коща подаде оставка поради следствие за нередности към планове за рандеман на литий и водород.

Коща направи телевизионно послание към нацията, в което разгласи решението си, откакто през днешния ден бяха обискирани няколко държавни здания и бяха задържани минимум петима души, измежду които и ръководителят на премиерската канцелария Витор Ешкария.

Министър-председателят съобщи, че е бил сюрпризиран от новината, че се води следствие за корупция и че ще окаже подпомагане на следствените органи.

По-рано денем локални медии оповестиха, че се правят обиски в няколко държавни здания, измежду които формалната резиденция на премиера, министерството на околната среда и домът на министъра на инфраструктурата Жоао Галамба. Прокуратурата публично съобщи, че той е измежду обвинените.

Според в. " Публико " при днешната интервенция са били задържани минимум петима души. Освен ръководителят на канцеларията на премиера са били арестувани и кметът на град Синеш Нуно Машкареняш, както и двама бизнесмени. Съществуват капиталови проекти за построяването на уреди за рандеман на водород в Синеш, отбелязва Ройтерс.

В началото на годината португалската прокуратура удостовери информацията, че се разследват планове, свързани с добива на литий и водород, но тогава не бяха оповестени имената на обвинени лица.

Тази година правителството на Коща бе забъркано и в различен скандал, който бе обвързван с държавната самолетна компания ТАП. Тогава президентът Ребело де Соуза изиска оставката на Галамба като министър на инфраструктурата, само че Коща реши да го остави на поста. Това стана мотив опозиционни партии да се извърнат към президента с искане да разпусне Народното събрание.

 
Известните ресурси от литий, с които Португалия разполага, възлизат на 60 000 метрични тона и тя е най-големият производител на въпросната суровина в Европа. Едва в този момент обаче страната стартира подготовката за производството на литий с по-високо качество, който се употребява в електрическите автомобили и за зареждане на електронни устройства. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР