Португалският дясноцентристки Демократичен алианс спечели проведените в неделя парламентарни избори.

...
Португалският дясноцентристки Демократичен алианс спечели проведените в неделя парламентарни избори.
Коментари Харесай

Демократичен алианс печели изборите в Португалия

Португалският дясноцентристки " Демократичен алианс " завоюва извършените в неделя парламентарни избори. Това сподели неговият водач Луиш Монтенегро, представен от " Ройтерс ".

Той съобщи, че е от решаващо значение партиите в новия парламент да работят отговорно и " да се съобразят с желанието на португалския народ ".

Очаква се алиансът да има 79 места в Народното събрание, а 77 отиват при социалистите. 

Президентът Марселу Ребелу де Соуса би трябвало публично да предложения водача да сформира държавно управление, което Монтенегро сподели, че чака да се случи.
 В Португалия избират парламент
В Португалия избират парламент

Повече от 10 милиона жители имат право на глас

Но макар успеха не е ясно дали той може да ръководи без поддръжката на крайнодясната Chega, с която към този момент отхвърли да договаря.

Парламентарното посланичество на Chega се усили повече от четири пъти до минимум 48 депутати в 230-местния законодателен орган , давайки болшинство на десницата.

Резултатът акцентира политическия надолнище към крайната десница в цяла Европа и евентуално ще се отрази  на европейските избори през юни.
 Демократическият алианс води на изборите в Португалия
Демократическият алианс води на изборите в Португалия

Прогнозите са 29-33% от гласовете да са за дясноцентристкия Демократичен алианс. Лявоцентристката Социалистическа партия събра 25-29%

По-рано основният противник на Монтенегро, Педро Нуно Сантуш, призна провалянето, откакто неговата лява Социалистическа партия (ПС), която е на власт от 2015 година, се подреди на второ място с минимална преднина. Той изключи поддръжката на платформата на демократите, която включва повсеместни данъчни облекчения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР