Португалските земеделци блокираха пътни артерии в страната Земеделските протести в

...
Португалските земеделци блокираха пътни артерии в страната Земеделските протести в
Коментари Харесай

Гневът на фермерите: Барикади и яйца по ЕП в Брюксел, стотици трактори влязоха в Солун

Португалските земеделци блокираха пътни артерии в страната
Земеделските митинги в Европа не престават. Белгийските фермери стигнаха до Брюксел, където се организира изключително съвещание на Европейския съвет. Рано тази заран те блокираха периметъра към Европейския парламент, и хвърляха яйца по постройката и възпламениха огньове наоколо.
 
Един от надписите на тракторите гласи: " Вашата паница е нашата борба ", различен банер гласи -  " Ако обичате земята, подкрепете тези, които я ръководят ".

Свирене на клаксони, плач на мотори, огнени барикади и стотици трактори  - такава е картината на няколко пресечки от постройката на Европарламента.

Земеделците упорстват за облекчение на данъчното задължение, ограничения против възходящите разноски и евтиния импорт. По оценки на полицията основните пътни артерии в Брюксел са блокирани от към 1000 трактора.

Пространството към площад " Люксембург ", до който са ситуирани постройките на Екологичен потенциал, е недостъпно за всевъзможни транспортни средства, в това число и колела.

Служители по сигурността стоят на пост зад бариерите на няколко пресечки от постройката на Европейския парламент.

Очаква се през днешния ден да бъде пикът на митингите им в опит да окажат напън върху водачите на Европейски Съюз, които разискват в Брюксел европейските цели - бюджета и поддръжката за Украйна.



 



Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се е срещнал нощес с протестиращи фермери в Брюксел, съобщи Франс прес. Агенцията означи, че унгарският министър председател е застанал на страната на " народа " в миг, в който против него се беше надигнал фронт от водачите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна. В последна сметка той бе утвърден на днешната среща на върха на Европейски Съюз в белгийската столица.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола се обърна накратко към фермерите, протестиращи пред постройката на Европейския съвет:

" Виждаме ви, чуваме ви. Ако желаете гласът ви да бъде чут, направете го да бъде чут през юни, когато гласувате на изборите за Европейски парламент. "

Мецола твърди, че митингите на фермерите демонстрират, че има браншове в европейското общество, които не се чуват. " Трябва да се вслушваме повече и до момента в който навлизаме в интервала на акцията в изборите за Европейски Съюз ", сподели тя.

Белгийският министър председател Александър де Кроо застана на страната на фермерите от Европейски Съюз. " Те поставиха огромни старания, би трябвало да ги включим в полемиката ", съобщи той.

Въпреки че рецесията с фермерите не е публично в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз, тя би трябвало да бъде разисквана, най-малко в коридорите.

" Европа бърка, като не приема съществено гласа на народа ", декларира и Орбан във видео, оповестено в неговия профил в обществената мрежа " Facebook ". Видеото демонстрира по какъв начин унгарският министър председател върви сред трактори в мрака и се ръкува с стачкуващ.

Българският министър председател Николай Денков също разяснява блокирането на европарламента от протестиращи фермери.

" Има две решения, които са взети, само че би трябвало дефинитивно да се официализират. Едното е обвързвано с дерогация във връзка с някои от екологичните ограничения и второто е обвързвано с това да има ограничавания, в случай че се надвишават квоти, съответстващи на последните години на импорт от Украйна. Данните демонстрират, че няма някакво сензитивно нарастване на вноса от Украйна. Нивата са съвсем същите. Трябва да внимаваме с това какви са данните и какви са слуховете. Ако погледнем за България също няма някакъв извънреден импорт от Украйна. Ако има импорт на селскостопански артикули и артикули, доста постоянно се оказват от други европейски страни, а не от Украйна. Така че би трябвало доста да се внимава с цифрите, да се гледат обстоятелствата и решенията, които се оферират подхождат на наличните обстоятелства сега. Те подхождат на настояванията на българските производители, тъй че би трябвало в това отношение да бъдат удовлетворени ", сподели Денков.

Той уточни, че аграрният бранш в България е подпомаган.

" Стана дума към този момент нарастването в бюджета за аграрния бранш е доста с още 500 млн. лв., настрана би трябвало да се преглеждат другите браншове. Ние желаеме да се помогне на плодове, зеленчуци, млекопроизводители, дребни производители, тъй че там има специфична грижа. Тази година е по-особена за зърнопроизводителите. Според статистиката зърнопроизводителите имаха много сполучливи минали години. Ще продължим с договарянията, да забележим къде ще се срещнем ", сподели още българският министър председател.

Гръцките фермери влязоха с тракторите си в Солун

Стотици земеделци с тракторите си идват на планувания митинг пред комплекса на Международния панаир в Солун, където стартира ревюто " Агротика ", заяви АНА-МПА. Земеделците, животновъдите и пчеларите навлязоха в центъра от три разнообразни посоки. Те потеглиха към втория по величина гръцки град от областите на Серес, Халкидики, Илия и други Само от регионите на Пела, Куфаля и Килкис в Солун са пристигнали 150 трактора. От сутринта колони трактори се придвижваха и по автомагистралата Серес-Солун, заяви ЕРТ.
 Фермерите в Солун
Фермерите в Солун
Снимка: АР/БТА
Земеделците възнамеряват да останат в Солун четири дни, до момента в който трае ревюто, като за събота е планувана огромна проява.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който е в Брюксел за изключителната среща на върха на Европейски Съюз, съобщи, че страната стои до първичния бранш " в границите на финансовите си благоприятни условия ". Той се разгласи в поддръжка на предлагането на Европейската комисия за краткотрайна анулация на условието за оставяне на дял от земеделската земя на угар, което би разрешило на земеделците да обработват по-големи площи и да си обезпечат спомагателен приход.
 Фермерите в Солун
Фермерите в Солун
Снимка: АР/БТА
Сред настояванията на гръцките земеделци е преразглеждане на общата селскостопанска политика и ориентирането ѝ към производството, промяна в общественото обезпечаване на земеделците, обезщетения за загубите от естествени бедствия и болести, създаване на инфраструктура за отбрана от бедствия, понижаване на себестойността на производството, необлагаемо дизеловото гориво за земеделските машини и други
 Снимка: АР/БТА
Протестите в Гърция започнаха в засегнатите от наводненията региони на Тесалия, само че се разпространиха и към други области, най-вече в Северна Гърция.

Пътни блокади в Португалия

Стотици фермери в Португалия се причислиха към митингите на европейските си сътрудници, като блокираха няколко автомагистрали и два гранични пункта с Испания, съобщи Франс прес.

" Много ни е мъчно да оцелеем ", съобщи фермерът Руи Соуза, който участваше в протест на фермери в Голега, в централната част на страната.

" Фермерите изпитват огромни усложнения да изкарат прехраната си. Те продават продукцията си за жълти стотинки, а магазините печелят цяло положение ", разяснява различен португалец, оказал се блокиран от митингите.

Тази заран придвижването по две автомагистрали в Португалия беше блокирано във всички ленти. Блокадата е наоколо до градовете Вилар Формозо и Елваш, до границата с Испания, оповестиха от жандармерията.

Протестите на португалските фермери започнаха нощес след апел на " Гражданското придвижване на португалските фермери ".

" Гневът се ускорява след оповестяването на съкращенията на помощите, предопределени да компенсират земеделските производители поради спада на продукцията им ", сподели пред Агенция Франс Прес представител на сдружението.

Протестите обаче не бяха подкрепени от главната организация на бранша в страната - Конфедерацията на португалските фермери (CAP), която счита, че държавното управление се е заело да анулира плануваните съкращения на помощите.

За да отговори на упованията на земеделските стопани, през вчерашния ден португалското държавно управление показа ограничения на обща стойност към 500 млн. евро, с цел да им помогне да се оправят с последствията от сушата, която визира най-много южната част на страната. Мерките включват понижаване на данъчното облагане на дизеловото гориво за земеделска техника.

Във Франция, където фермерите стачкуват от седмици, държавното управление се отхвърли от проектите за последователно понижаване на субсидиите за селскостопански дизел и даде обещание повече помощ. Но фермерите споделят, че това не е задоволително и митингите се разпространиха и в други страни в Европейски Съюз, измежду които са още Испания и Италия.



Лилия Чалева,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР