Porsche Active Ride е скок напред в динамиката на автомобила.

...
Porsche Active Ride е скок напред в динамиката на автомобила.
Коментари Харесай

Активното окачване на Porsche е умопомрачително

Porsche Active Ride е скок напред в динамичността на автомобила. Хората, които стоят зад него, изясняват какво може да прави. 

Наблюденията са на Крис Пъркинс. 

В работа на лудостта

Ларс Керн си прекарва отлично. Аз също. Седя на дясната седалка дружно с водача на Porsche, който се занимава с развойна активност. През това време той връхлита с Panamera Turbo E-Hybrid всеки един бордюр и лента с маркировка на пистата Circuito Monteblanco в Севиля.

Обикновено сходно държание е безсмислено принуждение. Но с помощта на новото интензивно окачване на Porsche, автомобилът кара и най-грубите съприкосновения да наподобяват като леко хлъцване. Това е голямо инженерно достижение в работа на чистата полуда.  

Porsche Active Ride не е първата или единствената система за интензивно окачване, само че евентуално е най-мощната, а реализацията ѝ е очарователна.
И имайте поради, че това не е адаптивна система. Такива системи могат да вършат настройки на амортисьорите по електронен път, само че постоянно са единствено реактивни. Системата на дейното окачване на Porsche ползва мощ върху каросерията, с цел да противодейства на нейното придвижване.

Как по-точно?

Във всеки ъгъл на автомобила има моторно-помпен елемент. Той, благодарение на електромотор, управлява количеството на хидравличното налягане в амортисьора. Предният и задният мотор-помпен блок са инсталирани дружно и споделят алуминиев корпус.

Той от своя страна се закрепва с болтове на мястото, където би се намирал обичайният антирол бар, само че всяко колело се движи без значение едно от друго. 

Например, в случай че дясното предно колело се удари в грапавина, това не се отразява директно на лявото предно колело. Моторно-помпените елементи се зареждат от 400-волтовата батерия, употребена в моделите Panamera E-Hybrid.

Те могат да приложат мощ от 1020 кг във всеки ъгъл на автомобила. (Porsche Active Ride ще се появи и във фейслифта на Taycan. Системата употребява DC-DC преобразувател за намаление на напрежението от 800 на 400 волта). 

В Panamera системата Active Ride се съчетава с еднокамерни пневматични пружини. Те се употребяват единствено за поддържане на каросерията. Теоретично дейните амортисьори биха могли да заместят пружините, само че това би било прекомерно енергоемко. Освен това при деактивиране на системата автомобилът би се свлякъл на земята като остарял Citroën (или като бедна S-класа W220). 

Все отново пружините на пневматичните ресори са извънредно ниски за автомобил с такова тегло, с толкоз дребен клиренс и висока проходимост в завои – към 21 N/mm. Малко е мъчно да се откри положително число, което да сложи това в подтекст, само че комплектът Ohlins Road & Track coilover за 718 Cayman употребява 70 N/mm пружини начело и 80 N/mm пружини откъм гърба. 

Мнението на професионалиста

Не е доста мъчно да се разбере по какъв начин работи хардуерът. Действителното приложение на системата – това, което тя може да направи – е в действителност зашеметяващо. Забавното е, че първоначално Керн не е бил уверен в това. 

„ На процедура можете да фалшифицирате физиката и това е нещото, което ме обърка първоначално “, споделя Керн.
„ В началото беше рудиментарно, тъй че по тази причина ми се струваше счупено, нямаше… Не можех да зареждам датчиците си. “ 

Porsche употребява системата Active Ride, с цел да отстрани придвижванията на каросерията. Няма никакво напречно или надлъжно наклоняване. Това държание е потребно за максимизиране на сцеплението и стабилността и неприятно за предаване на чувството към лидера, най-малко първоначално. 

Човешките датчици

Ентусиастите приказват доста за чувството за ръководство (от волана). Професионалните водачи употребяват освен ръцете си, с цел да схванат какво прави един автомобил. Движенията на тялото дават потребна информация на очите, на вътрешното ухо и огромния овален датчик, “опакован в гащите ”.

Системата Porsche Active Ride не компенсира деформацията на гумите. Това е нещото, което се случва, когато натоварите гумата. Така че има известно придвижване, само че не доста. 

Тези пневматични пружини също по този начин предават мощ в гумите и каросерията. Това е нещо неприятно, когато става въпрос за комфорт, само че е значимо за чувството. Керн споделя, че първоначално чувството е било „ гадно “. Той не е усещал какво прави автомобилът. Така че е било невероятно да усети границите на сцеплението. Отначало той насърчил инженерите да разрешат на системата да разрешава някои придвижвания на тялото. Дори полу на смешка предложил да се употребява окачване със пружини като в спортен автомобил. 


Научният метод

Дейвид Кареда, един от вдъхновителите на системата (и апропо, добър другар на Керн), се придържа към по-радикалния метод. Той бил да се употребяват извънредно меки пружини, без антиролбарове и амортисьори, които да компенсират придвижванията на шасито. Предимствата са прекомерно забавни. 

„ Основното усъвършенстване е, че запазвате каросерията допустимо най-равна “, споделя той. „ Не получавате никакви инерционни сили, дължащи се на придвижванията при катурване, придвижванията при надолнище. Това са натоварвания на колелата, които в действителност не желаете да имате. “

Тези сили понижават сцеплението.
„ Така че, поддържайте автомобила допустимо най-равен, само че дайте на [водача] опция да реагира на фини, дребни сигнали. “ 

Важен пробив е потреблението на софтуера за ръководство за основаване на нещо, което на процедура съставлява виртуални пружини. 

„ Контролерът има модул, който основава сили на пружините “, споделя Кареда. „ Това е виртуално “, прибавя Керн. „ Не съществува действително. “ 

Кареда и екипът не са се заиграли с физическата пружина. Те употребяват амортисьорите, с цел да предават действителна мощ към каросерията по метод, който имитира това, което прави пружината. В този миг мозъкът ми стартира да се сгъва, да си опакова багажа и да напуща черепната ми кутия. 

Пружината в Porsche е като лъжицата в Матрицата (първата)

Porsche употребява Active Ride, с цел да отстрани придвижванията на каросерията. Няма никакво катурване, наклоняване или потапяне. Така имитира всъщност стандартните системи за окачване, само че без нито един от техните дефекти. 

„ Наистина е прелестно да прилагаш пружинните сили единствено виртуално към автомобила. Така имаш всички благоприятни условия да ги използваш по метода, по който ти е належащо “, споделя Кареда. „ Например, можете да стегнете окачването на автомобила, когато карате напряко, с цел да сте подготвени за завиване. “ 

Но въпреки това, автомобилът може също по този начин бързо да „ понижи „ омекне “ окачването, в случай че минавате през бордюр на пистата. Така че това, което прави едната страна на автомобила, не въздейства негативно на другата. 

Има котка, няма котка. Има антиролбар, няма антиролбар

С други думи, можете да употребявате системата, с цел да симулирате липса на антиролбар или да симулирате съществуване на доста корав ролбар. След това още веднъж да се върнете към тотална липса на антиролбар за няколко секунди.

Това дава опция, наред с други неща, за маневри на Керн, свързани с прескачането на бордюри. По-важното е, че получавате обсег на комфорта на возене и динамичните благоприятни условия, които са съвсем несравними.  

Kern разказва Active Ride като кадърен да генерира сцепление в обстановки, в които стандартното окачване не би могло. Porsche назовава това „ динамично систематизиране на натоварването на колелата “. Идеята е да се употребява окачването за по-равномерно систематизиране на силата върху четирите гуми. 

Какво тъкмо прави и какъв брой бързо

В естествен автомобил при завиване натоварването се трансферира към външните гуми, защото каросерията на автомобила се отклонява от върха на завоя. В този случай вътрешните гуми не вършат доста.

С Active Ride можете да прехвърлите натоварването назад върху вътрешните гуми, като накарате и четирите гуми да оказват помощ за завиването на автомобила. По този метод получавате доста повече сцепление и намалявате износването на гумите. 

Системата на окачването работи на 13 херца, което значи, че амортисьорът може да трансформира характерностите си 13 пъти в секунда.
За да стане това допустимо, автомобилът Active Ride употребява акселерометри на колелата и инерционен блок за премерване, с цел да следи наклона, придвижванията на тялото наляво-надясно, напред-назад и нагоре-надолу. 

Компютрите на автомобила пресмятат и ъглите на превъртане на гумите. По създание в действителния автомобил се движи виртуален модел на автомобила. Имайки цялата тази информация, системата Active Ride работи взаимно с другите системи на автомобила, в това число мотора, електромотора, задвижването на всички колела, контрола на сцеплението/стабилността, ABS и електронния блокиращ заден диференциал. 

В режимите Sport и Sport+ системата Active Ride намалява височината на возията на Panamera за още по-добро ръководство. Системата за интензивно окачване също по този начин комуникира с всички останали системи на автомобила, в това число мотора, електрическия мотор, задвижването на всички колела, контрола на сцеплението/стабилността, ABS и електронния блокиращ заден диференциал. 

На пистата контролът и финесът, които предлага Active Ride, се усещат доста. Благодарение на работата на Кареда, Керн и останалите инженери на Porsche, той се усеща естествено бързо. Знаете, че автомобилът прави странни неща, само че това, което усещате, е просто невероятна подготвеност. Като водач вие – и по-важното, вашето вътрешно ухо – не оставате без внимание. Active Ride не прави сцеплението безгранично, тъй като явно това е невероятно, и откакто преминете границата, получавате недозавиване, което бихте очаквали от автомобил с тегло 2358 кг. 

Точката, от която няма връщане обратно

Active Ride работи и за замочувствието на лидера. Тя работи толкоз бързо, че като че ли системата авансово натоварва гумата за идващото положение на шофиране, идната грапавина или затруднение на пътя. Във всяка фаза на завоя, от прекъсването до излизането, можете да усетите по какъв начин автомобилът изглажда всичко, съвсем без значение от дейностите на лидера.

Монтебланко има доста бърз десен завой с бордюр от вътрешната му страна. С всяка последваща обиколка Керн удряше бордюра малко по-силно и всякога автомобилът се справяше с него, като че ли го нямаше. Усещаше се разтърсване, само че автомобилът не беше обиден. 

В диалог той предложи по-екстремен образец за качествата на окачването. Участъкът Pflanzgarten на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе е скок надолу за множеството коли. При Porsche с интензивно окачване колелата остават на земята. (Можете да видите това на 5:37 мин. във видеото по-долу.)


Всъщност от Порше в този момент стартират

Може би най-забележителното в системата на Porsche е, че това е единствено началото. Керн си показва за вбъдеще лек състезателен автомобил с интензивно окачване. Това е комплицирана технология, само че такава, която безспорно ще донесе големи усъвършенствания в сцеплението и комфорта. Тя има голямо значение и за елементарните коли.

Обикновено би трябвало да се употребяват твърди пружини, с цел да се оправим със силата, която работи върху автомобила при висока скорост. С Active Ride бихте могли да употребявате амортисьори, с цел да поддържате каросерията на пистата, като в същото време употребявате меки пружини, които ще обезпечат положително качество на возене при по-ниски скорости на пътя. 

„ Беше някак необичайно, тъй като първоначално го мразех, само че в този момент в действителност го обичам “, споделя Керн.

 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР