Поредното заседание на Временната парламентарна комисия по ревизията премина в

...
Поредното заседание на Временната парламентарна комисия по ревизията премина в
Коментари Харесай

`Дайте ни тази информация, бе, г-жо Манолова`, или поредната размяна на обвинения в комисията по ревизия |

Поредното съвещание на Временната парламентарна комисия по проверката мина в замяна на обвинявания и без основна работа по постъпилите сигнали. 

Обект на рецензия още веднъж беше ръководителят на комисията Мая Манолова. Причините - смяна в дневния ред и воденето на монолози на съвещанията, тъй като не изпращала документи до народните представители.

Все отново обаче народните представители взеха решение, че тематиката за повишаването на промишлената електрическа енергия и сигналите за картелни съглашения и неестествен недостиг ще се преглеждат идната седмица в наличието на представители на новосформираната енергийна комисия.

" Ставаме за смях "  

Спор породи още при гласуването на дневния ред, който съгласно част от депутатите се разграничава от изпратения им подобен. Това се трансформира и в причина за предлагането съвещанието на комисията да бъде анулирано.

Според  дневния ред през днешния ден трябваше да се разисква желаната информацията, постъпила от енергийните сдружения. Такава обаче са изпратили единствено две от тях. За това ръководителят на комисията Мая Манолова да изиска да бъде взето решение по какъв начин ще се действа с сдружения, които редовно не дават отговор на настояванията на народните представители. Такава точка обаче не попадала в дневния ред.

Заради това някои от депутатите обявиха, че комисията следва да се привиква, когато има показани материали и проблеми, които да бъдат разисквани, другояче " ставали за смях ".

Все отново предлагането за отсрочване на съвещанието не беше признато.

Само точка " всякакви "

В комисията се споразумяха въпросните сдружения да бъдат показани в трета точка - " всякакви ", като предходните две, в които би следвало да се разискват съответни проблеми, отпаднаха.

Така в дневния ред остана единствено една точка - точка " всякакви ". 

Манолова съобщи, че комисията е изпратила искане за показване на документи до 12 сдружения в енергетиката и от 13 топлофикации, по отношение на подписаните контракти, ремонтите, ценообразуването и други.

От тях единствено " Топлофикация София " и " Топлофикация Разград " са  изпратили информация до комисията.

Манолова обаче заяви, че от " Топлофикация София " не са показали информация за несъбрани търговски вземания, обезценени търговски вземания, дялово систематизиране, несъбрани правосъдни вземания, присъдени вземания общо, обезценени правосъдни вземания неустойки по неизпълнени контракти и други, които тя дефинира като основни за ценообразуването.

" Тези пера за милиони левове се отразяват на крайната цена на топлоенергията ", разяснява още тя.

Манолова съобщи, че в случай че информация не бъде показана, комисията би следвало да работи като или отиде на визити в сдруженията, или да бъдат поканени представители на бизнеса и синдикатите, които да обсъдят повишаването на промишлената електрическа енергия.

Предложението ѝ за чувания не беше признато единомислещо, поради към този момент образуваната енергийна комисия.

Все отново депутатите стигнаха до компромисното решение съвещанието да се води от комисията по проверката, само че в наличието на членове на енергийната комисия.

Константин Стаменов от КРИБ беше в комисията и разяснява сигнала на четирите работодателски организации. Според сигнала има изкуствено основан недостиг, причина за увеличената цена на промишлената сила.

Манолова пък разяснява, че КЕВР не си прави работата, както и че " нещата там са безнадеждни ".

" Дайте ни тази информация, бе, г-жо Манолова "

Освен това в комисията има постъпил сигнал за картелно съглашение сред четири енергийни сдружения, съобщи Манолова и добави че сигналът ще бъде показан по време на идващото съвещание.

Това изказване не се хареса на Адлен Шевкет от Движение за права и свободи, която съобщи:

" Превърнахте и днешното съвещание в монолог " и укори Манолова, че не е изпратила информация до членовете на комисията. Тази теза поддържа и Анна Александрова от ГЕРБ.

" Дайте ни тази информация и на нас, бе, г-жо Манолова ", сподели още Шевкет. 

Мая Манолова съобщи, че до на следващия ден депутатите ще получат всички документи.

След тази замяна на обвинявания завърши и съвещанието на комисията, на което беше взето само решението, че народните представители ще се съберат още веднъж, с цел да си свършат работата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР