Поредното изслушване на специалната комисия за разследване на генезиса на

...
Поредното изслушване на специалната комисия за разследване на генезиса на
Коментари Харесай

Комисията за 6 януари: Тръмп е “наелектризирал” привържениците си с призива за митинга

Поредното чуване на специфичната комисия за следствие на генезиса на събитията от 6 януари 2021 година още веднъж насочи вниманието към някогашния президент Доналд Тръмп и неговата роля в развиването на обстановката тогава. Панелът този път сподели резултати от следствието дали има връзки на екстремистки организации с помощници на някогашния собственик на Белия дом. От съображения за сигурност комисията на разкри имената на някои от очевидците.

Разследването се интересува дали радикализирани група като Proud Boys и Oath Keepers са се координирали с политически съдружници на Тръмп.  Заместник-председателката на комисията Лиз Чейни разгласи, че ще бъдат чути показанията на юриста на Белия дом Мат Чиполоне, за който се счита, че има скъпи персонални усещания от обстановката в Белия дом по време на обсадата на Капитолия.

Самият Тръмп омаловажи следствията на комисията и ги разгласи за политически стимулирани.

Водещ в чуването бе демократът Джейми Раскин от Мериленд, който бе един от обвинителите при втория развой за импийчмънт на Доналд Тръмп.

Комисията обърна изключително внимание на среща от 18 декември сред Тръмп и  негови неофициални съветници, които са го окуражили да продължи да поддържа изказванията за изборна машинация. Групата включвала юристът му Руди Джулиани и някогашният консултант по националната сигурност Майкъл Флин.

За срещата научил юридическият консултант в Белия дом Пат Чиполоне, който сподели пред комисията, че “не бил благополучен да види тези хора”.

“Не мисля, че някой от тези хора даваше добър съвет на президента” – сподели той в записаните си показания пред специфичната комисия.

Последвали часове на разправии, през които Чиполоне е бил “вербално атакуван”, само че траял “да отвръща”. Той запитал групата какви са доказателствата за изказванията им. Според него и други чиновници, разпитани от комисията, доказателства не са били предоставени. Срещата свършила след среднощ, като зародилата концепция за изземане на урни е била изоставена. В 01:42 часа локално време Тръм пуснал прословутия си туит към последователите си.

“Бъдете там, ще бъде диво!” – е писал Тръмп на 19 декември 2020 година.й

Според Раскин това е “наелектризирало и галванизирало” неговите поддръжници, които вярвали на изказванията на Тръмп, че изборите са били “откраднати”.  Доминираната от демократите комисия е на мнение, че туитът на Тръмп е послужил като “зов на сирена” за събирането на екстремисти, като Proud Boys и Oath Keepers, във Вашингтон преди офанзивата на Капитолия. Двама членове на тези групи чакат правосъден развой по редки обвинявания в противодържавна активност, свързани с протестите на Капитолия.

Комисията се опита да направи директна връзка сред поста в Twitter и насилието на 6 януари. Анонимен чиновник на Twitter сподели пред проверяващите, че след известието е следено повишаване в реториката за принуждение.

Според Раскин някои от реакциите на потребителите били “открито човекоубийствени”.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР