Поредното издание на се превърна в разговор за бъдещето, в

...
Поредното издание на се превърна в разговор за бъдещето, в
Коментари Харесай

Форумът Green Transition 2023 – разговор за бъдещето, в който всички участват

Поредното издание на се трансформира в диалог за бъдещето, в който всички желаят да вземат участие. Конференцията се организира в интервала 20 - 22 юни като експертното говорене в София събра рекорден брой участници. 184 панелисти от България, Румъния, Гърция, Словакия, Словения, Албания, Косово, Сърбия, Полша, Хърватия, Франция, Португалия, Република Северна Македония, Азербайджан, Молдова, Англия и Канада се включиха в панелните полемики, а над 2500 индивида го посетиха онлайн.

Това е явен знак, че България може да бъде незаобиколим фактор, с визия, метод и оферти за прехода. Тази година събитието си сложи за цел и съумя да надвиши националните рамки и да разшири в районен мащаб полемиката за бъдещето и политиките, които могат да създадат зеления преход резистентен и сполучлив за бизнеса и хората.

Ролята и въздействието на форума се мерят освен по впечатляващия брой участници, само че и с големия медиен интерес и рекордното отразяване в малките екрани, печатни и електронни издания. Над 450 изявления в над 50 български и интернационалните медии , десетки постове в обществените мрежи, двуезичен лайфстрийминг в 3 канала, гледан от над 120 000 индивида, репортажи в трите национални малките екрани Българска национална телевизия, БТВ и Нова, в медийните сътрудници на събитието Евроком, Българска телеграфна агенция, БНР, Economic.bg, ESG news, доближиха до милионна публика от фенове и читатели. В уеб страниците на Дир.бг и 3 E - news за събитието се осведомиха повече от 430 000 читатели.

Европейската комисия със мощна поддръжка за форума за трета поредна година - трима еврокомисари участваха в полемиките

Форумът събра в София представители на Европейската комисия и на Европеския парламент, водещи политици и министри от България и страните от района, основни фигури от Европейска инвестиционна банка, МВФ, банки за развиване от ЦИЕ, индустриални компании, участници от бизнеса и локалната власт, специалисти, работодатели и синдикати, университети, научни среди, неправителствен бранш и медии. Вицепрезидентът на Европейска комисия, комисарят по доближаване и промени и комисарят по околна среда Янез Поточник (2009-2014) се включиха в стратегическия диалог за Зелената промяна в страните от ЦИЕ. А Франсиско Барос Кастро, член на кабинета на еврокомисаря за " Сближаване и промени ", Чарлина Вичева, общоприет шеф на Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " към Европейска комисия, , заместител общоприет шеф на Генерална дирекция " Енергетика " към Европейска комисия, Адриана Сукова, заместител общоприет шеф на Генерална дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване " към Европейска комисия, , заместител общоприет шеф на Генерална дирекция " Бюджет " към Европейска комисия способстваха с експертизата си в панелите.

Вдъхновяващите представители на бяха, откривател в Института по филантропични и обществени науки във Виена (IWM Vienna), районният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа и преподавателят от Харвард и съавтор на бестселърите " The AI Republic " и " Understanding How the Future Unfolds " доктор.

Президент, парламент и държавно управление седнаха дружно в полемика за Зеления преход у нас

Конференцията бе открита от президента. Ключови участници в нея бяха: ръководителят на Народно събрание, министърът на стопанската система, министърът на земеделието на Северна Македония , министърът на околната среда на Република Косово Либурн Алиу , ръководителят на Комисията по околна среда в Народното събрание на Албания Арбен Пелумби , вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка , , президент на България (2012-2017),, президент на Сърбия (2004-2012), , министър-председател на Република България (2005-2009), президент на ПЕС (2011-2022), член на Екологичен потенциал , Атанас Пеканов , вицепремиер на България (2022-2023) , Борислав Сандов , вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите (2021-2022), Ерион Велиай, кмет на Тиранa, Джордж Кремлис , почетен шеф на Генерална дирекция " Околна среда " към Европейска комисия, Даниел Абоу , ръководител на EAIF (European AI Forum)

В тридневните полемики се включиха евродепутатите Искра Михайлова , Петър Витанов , , Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели. Партньори на форума бяха работодателски организации, асоциации, неправителствени обединения и десетки представители на бизнеса.

Снимка: Иван Коловос

Модератори на полемиките през трите дни на събитието бяха уважавани водачи на мнение и одобрени специалисти като Гергана Паси , президент на ПанЕвропа България, доцент доктор Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ, Цветелина Пенкова , член на Европейския парламент, Славчо Нейков, ръководител на " Института за енергиен мениджмънт ", Георги Стефанов, специалист " Политики и климатични промени " към Световния фонд за дивата природа (WWF), Кристина Ескенази, член на УС на КРИБ, Клъстер Изкуствен Интелект България, Зорница Русинова, ръководител на Икономически и обществен съвет на Република България, Георги Малчев , съосновател и ръководещ сътрудник на Xplora.bg, арх. Христо Станкушев, създател и шеф на студио " 7561 архитекти ", Илия Левков, ръководител на УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ), Д-р Димитър Георгиев, изпълнителен шеф на Paralax Life Sciences, Ваня Ананиева, създател на езикови учебни заведения " Интелект ", Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на Аутомотив Клъстер България, Петко Анчев, началник комерсиализация, Pneuma Inc., Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правораздаването (2013-2014), Мария Христова, Европейски институт за нововъведения и технологии.

7 министри демонстрираха мощната ангажираност на кабинета със Зелената промяна и форума на Дир.бг

фокусът бе ориентиран към енергетиката и нейната основна роля в прехода. Участници от целия район дебатираха значими тематики като енергийната самостоятелност на Балканите,, опциите на системите за предпазване на сила, възобновимата сила и бъдещето на базовите централи. Специална полемика за насочи обръщение, че даже Русия да блокира семейството на България за международната климатична среща, би трябвало да бъде със мощен акцент върху Централна и Източна Европа. Според министъра на околната среда и водите " източноевропейските страни ще имат доста съществено място в климатичните договаряния " и " България е една от страните в Европейски Съюз, която е водеща в слънчевия инжинеринг ". Темата " Как Зеленият преход да е обективен за всички? " също беше коментирана от водещи политици, специалисти и представители на.

си сложи и амбициозната задача да организира. Именно там се очерта основната полемика за развиването на бранша и се чуха отзиви на политиците, бизнеса и специалистите, които обрисуваха посоката на бранш " Енергетика " за десетилетия напред.

Фокусът на бе върху, кръговата стопанска система и декарбонизацията. Банкери и водещи специалисти от европейски и български финансови институции разясниха най-хубавите разновидности освен за финансиране, само че и за нововъведения, кръгова стопанска система и стабилно потребление на ресурсите. Сред изявените участници по тематиката за зеленото финансиране в дебатите бяха:, изпълнителен шеф на ББР , , шеф " Индустриален риск " и ESG на Bank Gospodarstwa Krajowego,, член на борда на шефовете на Хърватската банка за развиване,, шеф " Финансови институции ", ЧБТР, Надя Данкинова , изпълнителен шеф на Фонд Флаг и, основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк, а панелната полемика се модерира от София Касидова, началник екип за стратегическо развиване и зелени политики в ББР.

Снимка: Иван Коловос

В паралелните сесии на форума се чуха рекомендации зелените вложения да бъдат направени рационално и подкрепени от страната, разяснява се тематиката за и. Тези политики не могат без новите технологии, ESG нормите, кръговата стопанска система и декарбонизацията. Сред участниците в панелните диспути по тематиката се включиха, създател на MOVE.BG , Елвин Гури , изпълнителен шеф на INVENIO Partners, бизнесмен и вложител , Десислава Симеонова , водач на програмата за Устойчиво финансиране на KBC Груп и изпълнителен шеф МСП Банкиране на ОББ , , специалист по европейски политики и ръководство на планове, министър на околната среда и водите (2014 - 2017 г.), EPPA, Добри Митрев , ръководител на БСК , проф. Антонис Зорпас , Open University, Кипър и други.

Акцент във втория ден на форума беше и горещата полемика за за,, дълбоките технологии и. Министърът на нововъведенията Милена Стойчева акцентира, че нейното ведомство поддържа зелените вложения и следва оповестяване на процедура за кръговата стопанска система на стойност 180 млн лв.. В полемиката взеха присъединяване и Мария Маринова , изпълнителен шеф на BVCA, Мартин Дановски , ръководител на Държавна организация за научни проучвания и нововъведения (2021-2022),, Фонд на Фондовете, Борислав Петров , изпълнителен шеф, INSAIT, Мария-Фатима Лукас , съосновател и основен изпълнителен шеф на Zymvol Biomodeling.

В неповторимия с рекомендации и хрумвания се включиха: Наталия Митева , заместник-министър на образованието и науката на Република България, Александра Мечкова , изпълнителен шеф на Телерик Академия, Карол Горнович , изпълнителен шеф EdTech, Полша, Яни Гебеджелиев , старши софтуерен Консултант TBS Telelink, Дарин Маджаров , създател на онлайн платформа " Уча.се ", Албена Спасова , управител " Образование " в Microsoft за ЦИЕ, Ана-Мария Станку , президент на E-civis, Гергана Ефремова , учебен специалист, фондация " Заедно в час ", Уилям Флорънс , стратегически стратегии на Гугъл за обучение.

Специален хибриден панел на Биотех ателие, дискутира нововъведенията в медицината, етичните въпроси и опциите, свързани с прелагането на и бъдещето на опазването на здравето.

Зеленият преход без транспортна съгласуваност и зелена подвижност също е невъобразим. Темите бяха разисквани през от събитието. В полемиката за устойчивите благоприятни условия за транспортна сигурност и електрификация на транспортните средства дружно с основни представители и специалисти от промишлеността взе присъединяване и министърът на превоза. Той съобщи, че в идващите 7 години в България ще бъдат вложени над 1,5 млрд.лв в политики, свързани с транспортната сигурност, които са значими за възстановяване на климата и внедряване на зелените политики., споделиха топ специалисти в сектора.

Снимка: Иван Коловос

Ключов детайл в полемиката бяха тематиките за, киберсигурността и дигитализацията. Министър Александър Йоловски разгласи тревожна статистика, че към предходната година едвам 31% от работоспособните хора в България са цифрово грамотни, а задачата е те да са 80% към 2030 година Той означи, че в този момент страната ни е на предпоследно място в Европа по показателя, който мери цифромите технологии в стопанската система и обществото, само че дружно с това показа, че родният IT бранш ни дава мощна позиция да наваксаме.

Въпросите на устойчивото земеделие също бяха акцент от този ден на събитието, дружно с опциите, които предлага агритех секторът. А това е от изключително значение за всички нас, тъй като всеки ден би трябвало да си припомняме, че живеем на планета с лимитирани запаси, които би трябвало да използваме вярно. Земеделието от дълго време не е единствено оптимален рандеман от един декар, а е съвременен бранш, работещ за хората и опазващ биоразнообразието. Всичко това би трябвало да се случи и на налична цена за хората. В полемиката се включиха министрету на земеделието на България и на Северна Македония и

Снимка: Иван Коловос

Конференцията се трансформира в катализатор на процесите и платформа за разговор за провокациите и опциите, които Зелената промяна слага пред институции, бизнес, държавни управления и пред жителите на европейските страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР