Поредният вот на недоверие към френския министър-председател Елизабет Борн не

...
Поредният вот на недоверие към френския министър-председател Елизабет Борн не
Коментари Харесай

Премиерът на Франция оцеля във вот на недоверие

Поредният избор на съмнение към френския министър-председател Елизабет Борн не получи нужното болшинство в долната камара на френския парламент, Националното заседание, в понеделник, оповестиха френските медии.

Инициативата, издигната от Nupes (Нов национален екологичен и обществен съюз - блок на френските леви политически сили и Зелените) " против антидемократичния прелом, проведен от държавното управление ", беше отхвърлена.

Предложението на левицата събра 239 гласа , което е доста по-малко от нужните 289 гласа за събаряне на държавното управление. Освен левите, единствено 88 депутати от извънредно десния Национален съюз гласоподаваха в поддръжка на вота на съмнение към кабинета на Борн.

Дясноцентристките " Републиканци ", от чиито гласове зависеше вероятно болшинство, не взеха присъединяване в гласуването. Дори фракцията LIOT (независими депутати и представители на отвъдморските територии), която на 8 юни направи несполучлив опит да реализира анулация на закона за пенсионната промяна, който увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години , не поддържа вота на съмнение, защото " изискванията за него не са назрели ".

Именно неуспехът на самодейността LIOT подтикна левицата да се опита още веднъж да смъкна държавното управление. Противниците на пенсионната промяна стигнаха до това решение, откакто фракцията отдръпна законопроекта си за анулация на към този момент утвърденото нарастване на пенсионната възраст в страната на 64 години.

След разгорещени диспути в Народното събрание Бертран Панше, началник на фракцията LIOT, съобщи, че вследствие на това, че ръководителят на Долната камара Яел Брон-Пивет е блокирала главния детайл на техния план за пенсионната възраст като противоконституционен, " в текста не е останало нищо ". А фракцията, сподели той, не желае " да се прави на палячо ".
 Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за министър председател
Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за министър председател

Вторият път, когато Франция има жена министър-председател

" Изправени пред антидемократичен прелом (...) всички от фракцията на Ньоп ще внесат избор на съмнение, който би трябвало да бъде прегледан при започване на идната седмица ", съобщи оня ден Матилд Пано, водач на фракцията на " Непокорена Франция ".

Тогава депутатите от Nupes оповестиха и " обет на 8 юни ": в никакъв случай да не се отхвърлят от битката против пенсионната промяна .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР