Поредният уикенд отново се задава и е време да планираме

...
Поредният уикенд отново се задава и е време да планираме
Коментари Харесай

Уикенд в град Баня

Поредният уикенд още веднъж се задава и е време да планираме последващо пътешестване. Тъй като времето към този момент е много студено и не е изключително уместно за дълги разходки, ще се отправим към едно малко градче, което хем се преглежда относително бързо, хем предлага страхотни минерални извори, в които да се поглезим.

Става въпрос за град Баня, който се намира в Южна България. Наричан е още Карловските минерални бани.

Как да стигнем

Град Баня е ситуиран край река Стряма в южната част на Карловската долина. Известен с доста неща, само че най-много с минералната си вода, ментовото, лавандуловото и розовото масло, както и със страхотното си вино. Намира на към 150 км от София, на 7 км от Карлово, на към 45 км от Пловдив и на 15 км североизточно от град Хисаря.

 Уикенд в Хисаря
Уикенд в Хисаря

Рай измежду лековити минерални води и антична история

Минералните бани

Кога и по какъв начин са се появили минералните извори не би могло да се каже, само че се знае, че датират от Древността. Преди доста години изворите образуват дребни и огромни локви с топла вода в един регион към 700 дка, което е и повода турците да нарекат местността Саръгьол или жълти блата.

Както и самото име подсказва, в Баня най-логично е да отидем на бани. Единият вид е да посетим " Банчето " , където водата е прелестно топла и доста лечебна . Смята се, че успокоява нервите и оказва помощ за болести на костната система.

 Снимка 398132

Друг вид е Централната баня , където водата е по-топла спрямо тази в " Банчето ". Тя натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и по тази причина тази баня се употребява по-скоро за къпане, в сравнение с за лекуване.

Можем да посетим и кални бани , които обаче са открити и нормално се употребяват през лятото. Има два басейна с лечебна тиня - единият е с по-хладка тиня (37°С), а другият - с по-топла (39°С).

Забележителностите

Имението на цар Борис III


 Снимка 398133

Вилата е издигната през 1929 година в северната част на град Баня в духа на българската възрожденска архитектура, с присъщите за стила детайли и елементи. Дело е на архитекта Иван Васильов. Площта на имението дружно с прилежащия към него парк е към 10 декара. Чардакът е изработен с пет огромни колони от дъб и затрупан с италиански теракот.

Къщите на Велизар и Иван Багарови

Пет години преди построяването на така наречен от локалните Дворец на цар Борис III, царят идва за първи път в Баня и остава удивен. Отсяда в къщата на своя другар Велизар Багаров - единият от двамата братя Багарови, които развиват маслодайната и винарската промишленост в града.

По това време Иван и Велизар Багарови построяват три дистилерии за розово масло. Именно поради положението, което са имали, именията им не са за изпускане, тъй като се отличават от останалите къщи с доста великолепие, жанр и автентичност.

 Уикенд в Карлово
Уикенд в Карлово

Какво да вършим и да забележим в града на Васил Левски

Паркът

Паркът в Баня е доста огромен, с повърхност 500 декара. Цар Борис ІІІ е бил огромен фен на ботаниката и с негова помощ стартира залесяването към парка, който по това време е бил към момента тресавище.

Първите тополи са засадени 1938 година, само че всеобщото залесяване е през 1955-1956 година В парка се намира и изворът " Кокалчето " - единственото място, от което може да се пие минерална вода в града, тъй като от останалите извори водата не е годна за консумация.

Необичайното си име изворът получава по време на залесяването на региона. За да не потънат в рисковото тресавище, локалните нареждали дъски, по които да минават, а с цел да се ориентират къде тъкмо са дъските, вързвали в горния им край по един кол с кокал.

Винарска маза " Розова котловина "

Ако сме в въодушевление за пиянство на освен това от изворна вода от " Кокалчето ", може да посетим винарската маза на град Баня, която е известна освен у нас, само че и отвън България, поради невероятното карловско вино мускат.

Къде да похапнем

Препоръчваме ресторант " Кипарис ", освен тъй като е доста вкусно, а и тъй като той в действителност е някогашната къща на двамата братя Багарови. Струва си да отидем там, даже и единствено да разгледаме тавана на заведението, който е затрупан с майсторски направена дърворезба.

Други положителни оферти са заведенията за хранене " Елит ", " Водопада ", " Барбекюто ".

 Уикенд в Сапарева баня
Уикенд в Сапарева баня

Идея за един, за два или за повече дни

Наоколо

" Момини гърди "

" Момини гърди " са две възвишения, които в действителност са наречени по този начин от локалните. Преди хиляди години град Баня е бил езеро, точно на възвишенията " Момини гърди " са открити и остатъци от синджири и пръти, с които тогавашните поданици са си връзвали лодките.

 Снимка 398135

Заради многото археологически находки като монети, съдове, кости, открити на " Момини гърди ", се счита, че там е имало тракийско населено място.

Село Калугерово

Село Калугерово, познато и като Кишиш махала, се намира на към 2 км от град Баня. Местността е доста красива и се коства да я разгледаме, въпреки и единствено поради множеството кладенци с изворна вода от Стара планина.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР