Поредният терористичен акт в Ница, доказва безизходицата в която се

Поредният терористичен акт в Ница, доказва безизходицата в която се ...

Ген. Стефан Стефанов за Фрог: Терористичният акт в Ница доказва безизходицата на френските специални служби.

Поредният терористичен акт в Ница, доказва безизходицата в която се намират френските специални служби по отношение на борбата с ислямския радикализъм на територията на Франция. Подчертавам поредния терорестичен инцидент в Ница, тъй като помним, че преди по-малко от пет години, на Националния празник на Франция 14 юли 2016 г. камион с шофьор-камикадзе се вряза в тълпата на крайбрежния булевард и прегази над 80 души, ранявайки други около 300.
Това казва за Фрог военният разузнавач ген. Стефан Стефанов.

 

В случая мястото не е подбрано случайно - базиликата Нотр Дам, символ на френската държавност и ренесансов дух. Постъпва информация за терористичен акт и в друг френски град Авиньон.  И вероятно,  до края на деня, може да се очаква и в други населени места на континентална Франция и или на бившите й колонии, казва още той.

 

Французите не искат да признаят, че радикалния ислям, поникнал в няколко милионната мюсюлманска френска общнонст, не може да бъде ограничен, а още повече контролиран. Въпросът е дали може да бъде култивиран, съобразен с нормите на съжителство на различните религии през 21-век. Френската система за нац.сигурност беше преустроена и наситена с най-съвременна техника и оборудване и ползва неограничени финансови средства. Но явно съществуват пропуски в методологията на воденето на борбата с радикалните ислямисти. Очевидно е, че неолибералния подход трябва да бъде подменен с по-прагматичен и егзистинциално обоснован, като алтернатива на битуващото схващане сред подрастващите мюсюлмани с френски произход, че единствената възможност за запазването и развитието на исляма в бъдеще е подхранването и активирането на радикалната му форма на съществуване, коментира бившият зам.-шеф на Военното разузнаване.

Източник: frognews.bg