Поредните парламентарни избори в България, четвърти за година и половина,

...
Поредните парламентарни избори в България, четвърти за година и половина,
Коментари Харесай

2-ри октомври – неподозиран шанс за България - Анализи и Коментари

Поредните парламентарни избори в България, четвърти за година и половина, съгласно множеството анализатори няма да решат нищо. Не се чака появяването на нов политически индивид, който да се вклини измежду лидиращите партии („ Български напредък “ на Стефан Янев се бори да премине 4-процентовата бариера). Отчетливо господства апатията измежду гласоподавателите, сериозното и даже към този момент отрицателно отношение към партиите и българската политическа реалност се демонстрира в оценките на българина, опитът за налагане на нови престижи (К. Петков, Ас. Василев) и образуване на политическа партия към тях към този момент е в низходяща наклонност на доверие и като, че ли Вазовото „ от на никое място взорът вяра не види “ илюстрира създалата се политическа обстановка в страната. А дали това е единственият вероятен прочит?

Изборите на 2-ри октомври имат към този момент ясни координати

1. Ниска изборна интензивност. До урните ще отидат не повече от 2.5 млн. гласоподаватели и по-вероятно е даже техният брой да намалее до 2-ри октомври. 2.2 – 2.3. млн. интензивно дали своят вот не би трябвало да изненадва никой.

2. Твърдите ядра ще имат решаваща роля. Категорично твърдият електорат на систематичните партии ще има още по-силна, даже решаваща роля при оптималната готовност от тяхна страна. Чисто и просто относителната им тежест се усилва назад съразмерно на намаляването на общия брой гласуващи.

3. Ясен победител и осем политически сили в Народното събрание. Очевидната готовност и запазване на твърдото ядро от гласоподаватели на ГЕРБ с голям брой кметове и локални структури на всички места ще им даде опция да бъдат първи след насилствената почивка от година и половина отвън властта. Дали обаче, да си първи на изборите значи да си победил? Предстои да забележим дали, ГЕРБ и Борисов са помъдрели отвън властта и ще търсят по-широка основа за единство към национални цели и цели или ще се поддадат на партийни упоритости и предпочитание за реванш. Второто място не е обезпечено за Политическа партия! Ако някъде има прикрит недеклариран избор, това е при последователите на Възраждане и Движение за права и свободи. Да не забравяме, че те ще имат и гласове от чужбина. Политическа партия явно пробваха по-модерен пиар, очевидно с много средства, само че неразбираем концептуално и с неграбващ слоган „ Да си довършим работата “. При общата визия и голям брой данни за административен безпорядък, странни назначения и противоречиви стопански и финансови решения сходен апел звучи много двусмислено, даже напряко неуместно. Ако на предходните избори ПР-ите на Политическа партия свършиха добра работа, предстоящите недобри резултати за тях значително ще се дължат и на сегашния им ПР.

Спадът при Българска социалистическа партия, сякаш замря, в смисъл, колкото можеха да изгубят – изгубиха.

Демократична България си върнаха част от гласоподавателите, които на предходните избори взеха решение да поддържат Политическа партия, само че понастоящем са разочаровани и избират по-ясно избраната проевроатлантическа и антируска политическа мощ.

Има Такъв Народ завоюваха от апела си за пропрезидентска република и се чака да генерира поддръжката, от която преди се ползваше Политическа партия.

„ Български напредък “ също има всички шансове да прескочи бариерата поради на изброените нагоре трендове. Дори 100 хиляди гласа могат да обезпечат прекосяването на заветните 4%.

Невъзможност за сформиране на държавно управление или непредвиден късмет за България

Няма да се спирам на множеството разновидности за възможни комбинации, които теоретично биха могли да излъчат постоянно държавно управление в идващото Народно събрание. Като цяло те биха били ялови и неработещи, в случай че се следва обичайна логичност за сформиране на парламентарно болшинство. Противоречията и нетърпимостта по другите оси са отчетливи. ГЕРБ не може да се коалира с Възраждане, Движение за права и свободи също. Политическа партия декларират, „ в никакъв случай с ГЕРБ “, Българска социалистическа партия настояват същото.

Изход, обаче има и той е единствено един, сформиране на държавно управление, което да одобри конституционни промени и да промени изборния закон.

При предстоящото систематизиране на политическите сили в идващото Народно събрание, пет от тях (но наложително включващи две от първите три) биха могли да имат нужното квалифицирано болшинство от 160 и даже повече депутати за промени в конституцията в границите на Общински народен съвет (извън избраните промени, които са в компетентността единствено на ВНС). Подобно държавно управление може да бъде формирано по следните репери:

Първи репер: Експертно държавно управление , политически подкрепено в зала, само че без ярки партийно оцветени имена в състава му, еднообразно отдалечено от превъзходството на другите партийни централи.

Втори репер: Национално-отговорно държавно управление , което да изведе неотложно и да обоснове ясно националните цели и цели пред България и средствата за тяхното реализиране, спасението на страната, живота и здравето на хората и оцеляването на българската стопанска система и бизнес в изискванията на световни проблеми, европейски боен спор, финансова, енергийна и икономическа рецесия и изцяло евентуални продоволствена и мигрантска рецесия. Тяснопартийното мислене и държание би трябвало уверено да бъде сменено от национално отговорно и национално стимулирано с единствена цел избавление на нацията и страната.

Трети репер: Програмно държавно управление , формираното при горните правила би трябвало да има ясно сложени задания в небосвод 1-1.5 години, за които да има и съответната поддръжка от нужното болшинство от политически сили в Народното събрание. Без да се трансформира в Конвент, Народно събрание ще би трябвало да има доста по-активна роля, както в законодателния развой и работата по промени в конституцията, по този начин и в поддържането на непрекъсната, ефикасна работна връзка с останалите управляващи, преди всичко изпълнителната, само че и правосъдната, посредством търсене и продан на информация и аргументирани експертни мнения, само че също по този начин и към институциите Президент и Конституционен съд, които се трансформират в незаобиколими фактори в този развой. Създаването на обществено-парламентарни препоръки и разширението на кръга от специалисти към парламентарните комисии, също се постанова като отваряне на пътя за присъединяване на гражданското общество в този развой.

Можем да сме оптимисти, единствено в случай че сме реалисти.

Единственият късмет пред идващото Народно събрание да излъчи постоянно държавно управление е като отсее вероятното от невъзможното, сплоти се към безспорното, не се занимава със противоречивото и дефинира националните цели и цели, към които може да има единство на нацията, а не като следва тяснопартийни и политически ползи, които могат да бъдат причина за разцепление.

Чисто софтуерно посредством лични и структурни промени направени от Народно събрание, може да се реализира гладко прекосяване на част от служебния кабинет в постоянен експертен. Може да бъде потърсен и различен метод, посредством привличане на приети и признати специалисти от научните среди и бизнеса, от браншовите организации, които нямат тяснопартийна колоритност. Бъдещото Народно събрание има неповторимия късмет, излъчвайки такова държавно управление редом да се концентрира и реализира нужните конституционни промени, посредством които да започват дълго арестуваните промени в другите сфери, да разчупи омагьосания кръг, в който попадна българската политическа система, да промени изборните правила като вкара доста по-силен мажоритарен детайл, да даде функционални правомприоритети и на Президентската институция (ветото на президента вместо отлагателно, да бъде отменително и др.), и на Конституционния съд (въвеждане на самостоятелната конституционна тъжба и др.), н Съдебната система и така нататък

Дано в този толкоз сериозен миг водещите политически сили в България и техните водачи да проявят отговорност и мъдрост, и да обезпечат болшинство от 160 гласа, с цел да подсигуряват спасението на България и нейната непоклатимост най-малко за идващите 20-30 години.

--------------

Бранимир Ботев е съпредседател на Национална самодейност „ Единение “ и ръководител на Българската секция на Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР