Поредната шпионска драма се разрази във Вашингтон. Няколко поредни месеца

...
Поредната шпионска драма се разрази във Вашингтон. Няколко поредни месеца
Коментари Харесай

Раздел 702. Конгресът на САЩ нанесе изненадващ удар срещу американските разузнавателни агенции

Поредната шпионска драма се развихри във Вашингтон. Няколко следващи месеца Конгресът на Съединени американски щати не можеше да организира рутинна процедура - и да разшири по този начин наречения " раздел 702 ". Името му е скучно, бюрократично и наподобява изцяло почтено. Но зад този раздел се крие титаничната работа на американските разследващи служби.

В края на президентството на Джордж У. Буш през 2008 година Вашингтон промени Закона за наблюдаване на задграничното разузнаване. Тогава същият този „ раздел 702 “ беше безшумно прибавен към него.

Той разрешава на офиса на шефа на националното разузнаване, който управлява всичките 17 разследващи организации в Съединените щати, и на основния прокурор да позволяват шпионирането на всички чужденци, представляващи интерес.

Всъщност „ раздел 702 “ направи допустимо да се направи това, към което американските разузнавачи се стремяха от доста дълго време. Те получиха правото да заобикалят съда и да правят наблюдаване на практика на всеки без специфична заповед.

Мащабът на шпионската активност на NSA и други американски разследващи организации е мъчно да се надцени. Така да вземем за пример единствено през 2011 година са анализирали 250 милиона електронни данни - имейл преписка, интернет диалози, известия в обществените мрежи. Сега към този момент те наброяват доста милиарди.

Именно раздел 702 направи допустимо шпионирането на европейски водачи, в това число Ангела Меркел, което провокира огромен скандал през 2015 година

Тук американците не се лимитират по никакъв метод - те по едно и също време шпионират както съперниците, по този начин и съдружниците си. И ръководещите, и опозицията. В края на краищата, по този метод можете да имате много мръсотийки върху всички едновременно - и по-късно, в подобаващия миг, да премахнете някои политици от играта и да прехвърлите властта на други.

Активното потребление на „ раздел 702 “ от Съединените щати провокира неодобрение в Европа.

През 2015 година Европейският съд даже ограничи прехвърлянето на данни от европейски консуматори към Съединени американски щати, опасявайки се, че незабавно ще попаднат в ръцете на американските разследващи служби. Въпреки това NSA евентуално разполага с задоволително средства, с цел да следи европейците в самия Европейски съюз, който по никакъв метод не е предпазен от навлизане на разузнавачи от Съединените щати.

Сега обаче борбите за „ раздел 702 “ избухнаха в самата Америка.

Всемогъществото и безнаказаността на техните разследващи служби, другите малки врати, които употребяват, с цел да продължат да шпионират всички, от дълго време изнервят доста американци.

Например, раздел 702 в началото е бил предопределен като инструмент за шпиониране на чужденци. Но разследващите организации са се научили да го употребяват, с цел да шпионират популацията на Съединени американски щати.

Първо, те поясняват закона доста свободно. И те не се лимитират по никакъв метод до шпиониране на американци, които имат някакви контакти с чужденци.

Написал си писмо до другар във Англия или си се обадил на родственици в Германия - това автоматизирано попада в базата данни на NSA и се проучва. И няма значение, че от едната страна поддържа връзка американец. В последна сметка, в случай че въпреки това му отговори чужденец, това развързва ръцете на спецслужбите да шпионират и двамата.

Това не изисква никакви правосъдни заповеди или наказателни каузи.

Освен това сходна дупка в закона беше експлоатирана освен от разследващите служби, фокусирани да работят на открито. Но даже и ФБР, което си разреши да следи хиляди американци със „ подозрителни ” контакти с чужденци.

Това обаче не е всичко.

Американската разследваща общественост отиде още по-далеч в заобикалянето на личните си закони. Тя стартира интензивно да купува данни от американски интернет консуматори от задгранични „ брокери на данни “.

Това са компании, профилирани в продажбата на събраните данни на интернет потребителите. Закупуват се главно от рекламни организации. Но в този момент американските разследващи служби също навлязоха в това поле и по този метод получиха правото да получат още повече информация за личните си съграждани без какъвто и да е надзор от съд и разследване.

Разкритията за сходна активност на чиновници на американското разузнаване провокираха голям скандал в Съединени американски щати. В последна сметка те непосредствено нарушават Четвъртата корекция на американската конституция, която подсигурява на всеки правото на персонален живот.

32 правозащитни организации издадоха отворено писмо до Конгреса с искане за промяна или просто за анулация на Раздел 702, който нарушава Конституцията на Съединени американски щати.

Освен това фигури от противоположните флангове на американската политика подлагаха на критика раздутите пълномощия на разследващите служби.

Сред тях е дясното крило на републиканците, в това число последователите на Доналд Тръмп. Те от дълго време водят битката си с разследващите служби като център на „ Вашингтонското тресавище “, което Тръмп по този начин желае да пресуши. Към тях се причисли и лявата част на демократите, които също не обичат доста разследващите служби.

С общите си старания те съумяха, въпреки и краткотрайно, да блокират гласуването в Конгреса за разширение на раздел 702.

Законодателите упорстват за цялостна промяна в работата на разследващите служби и съществено ограничение на пълномощията им. Поне в принуждаването на офицери от разузнаването да получават правосъдно позволение да шпионират американците.

Битките в Конгреса към този момент удрят мощно американските разследващи организации, които в действителност не знаят какво ще измислят законодателите.

Създалото се разделяне във Вашингтон, с неработеща политическа система, в този момент визира бъдещето на разследващата общественост. Пентагонът и Белият дом също са атакувани, защото към момента не могат да получат желаните украински траншове. Конгресът също не е склонен с тях.

Дясната секта на републиканците - тръмписти заплашва личния си ръководител Майк Джонсън с избор на съмнение, в случай че подложи на гласоподаване украинските траншове или удължи раздел 702.

Сега републиканците имат доста нерешително болшинство в Камарата на представителите - единствено 217 места против 214 на демократите. А гласовете даже на няколко законодатели са задоволителни, с цел да блокират приемането на съвсем всевъзможни решения.

В тази връзка наподобява малко евентуално да се организира пълноценна промяна с ограничение на пълномощията на разследващите служби. Дълбоката страна посредством своите пълномощници в Конгреса ще се опита по всевъзможен метод да блокира всевъзможни сходни планове. Разбира се, американските разследващи организации имат способността да шпионират останалия свят въз основа на друга писмен знак от закона. Но раздел 702 прави живота им доста по-лесен.

Сегашните борби към активността на разследващите служби играят в интерес на Тръмп.

Ако завоюва изборите, той дава обещание да извърши лична промяна на разследващата общественост. Тръмп желае да уволни хиляди офицери от разузнаването, които са се опетнили със кавги, свързани със следене на американци. Включително и на самия Тръмп през 2016 година И през 2020 година те се пробваха по всевъзможен метод да лимитират разискването на свадите към семейство Байдън.

Далеч не е несъмнено, че Тръмп ще успее да преформатира американските разследващи служби. Но сигурно е кадърен да им сътвори доста проблеми. Така че настоящето разделяне във Вашингтон към момента може да е цветенца спрямо плодовете, които ще чакат американското разузнаване след изборите през ноември.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед20313Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед21834Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед61194Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед26794Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед46259Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед552721Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед182199Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед141023 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР