Поредна сделка за стратегическо за България дружество е на хоризонта.

...
Поредна сделка за стратегическо за България дружество е на хоризонта.
Коментари Харесай

Май предстои шеста продажба на БТК

Поредна договорка за стратегическо за България сдружение е на хоризонта. По всичко наподобява, че за шести път след приватизацията през 2004 година "Българската телекомуникационна компания ", ще бъде препоръчана за продажба. Подобно на други топсделки първичната информация за желанията на сегашните притежатели пристигна от задгранично издание. В случая става дума за "Мърджър маркет " (Mergermarket), съгласно което продажбата е задвижена посредством наемането на консултантската компания "Лазард " (Lazard).

Засега публична информация по тематиката като цяло липсва, което на собствен ред отваря "широко вратата " за всевъзможни тълкувания, които нито могат да бъдат доказани, нито отхвърлени. Неофициално се твърди, че продажбата на БТК - операторът на "Виваком ", още веднъж се подхваща по искане на неговия главен заемодател - съветската "Външнотърговска банка " (VTB).

VTB имаше водеща роля при последната договорка от 2015 година. Тогава банката отпусна 240 млн. евро на следеното от Спас Русев сдружение "Вива телеком ", което закупи "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л " - тогавашен притежател на телекома. Преди договорката на обща стойност 330 млн. евро главен акционер в "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л " бе някогашният мажоритарен притежател на банкрутиралата "Корпоративна комерсиална банка " Цветан Василев, който си партнираше с VTB. Собствеността във "Вива телеком " пък е разпределена сред Спас Русев, VTB, "Делта Кепитъл Инвестмънтс " на братята Милен и Георги Велчеви и дребни акционери. Сега контролът над телекома е разпределен сред БТК и "Вива телеком България ".

Според обявата в "Мърджър маркет " интерес към БТК демонстрира френският телеком "Ориндж " (Orange). Над 77% от акциите на компанията са търгуват обществено, до момента в който френската страна има 22.95% от книжата. През 2018 година "Ориндж " осъществя доходи в размер на 41.38 милиарда евро, а чиновниците му наброяват 135 943 души.

При възможна покупка френският колос ще "сложи ръка " върху постоянен и печеливш бизнес. Приходите на БТК към деветмесечието на предходната година в размер на 697.4 млн. лева, което му отрежда лидерска позиция по отношение на съперниците. От "Ориндж " обаче към този момент резервират безмълвие по тематиката за възможна покупка.

Интересът от страна на французите значи също по този начин, че в даден миг може и трите телекома у нас, разполагащи с национално покритие, да станат благосъстоятелност на задгранични вложители. От август предходната година "Мобилтел " бе преименувано на "А1 България " - бранд на австрийската група, което е притежател на компанията. Преди това пък чешкият милиардер Петр Келнер закупи "Теленор България ".

Очаква се договорката за продажбата на "Виваком " да навлезе в същинската си фаза през есента, а новият притежател да стане явен през идната година. Трябва да се има поради обаче, че въздействие може да окаже делото в Лондон, заведено от руснака Дмитрий Косарев, който претендира за собствеността над компанията.

Все отново от развиването на събитията към "Виваком " може да се допусна, че предприемачът Спас Русев като цяло губи интерес към българския пазар на телекомуникационни услуги. Само преди седмица той закупи Telecom Albania в тандем с бизнесмена Елвин Гури за сумата от 50 млн. евро. Неофициално се твърди, че Русев ще наддава и за телеком в Румъния. Неотдавна Русев се раздели и с футболния клуб "Левски ", който бе добит от предприемача Васил Божков посредством "Нове Холдинг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР