Поредна процедурна хватка стана повод за пети път началото на

...
Поредна процедурна хватка стана повод за пети път началото на
Коментари Харесай

Адвокатът на Кошлуков се разболя за делото за избора за шеф на БНТ

Поредна процедурна хватка стана мотив за пети път началото на делото за несполучливия избор на общоприет шеф на Българската национаолна телевизия (БНТ) да се провали. След като няколко пъти причина за отлагането на началото беше един от претендентите Сашо Йовков, в този момент юристът на изпълнаващия длъжността шеф Емил Кошлуков, който до момента не е проявявал интерес към процеса, се оказа болен, само че с молба делото да бъде отсрочено, оповестява

 Делото, поради което Кошлуков остана отпред на Българска национална телевизия, се трансформира във фарс Делото, поради което Кошлуков остана отпред на Българска национална телевизия, се трансформира във фарс

Така шест месеца, откакто Съветът за електронни медии (СЕМ) не съумя да избере нов шеф на публичната телевизия, процесът, който блокира регулатора да разгласи нова процедура, не може да стартира. Съдът почете молбата на бранителя на Кошлуков и насрочи ново съвещание през март.
На извършения за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия се явиха осем претенденти, измежду които и Емил Кошлуков. До избор не се стигна, тъй като нито един от кандидатите не получи достатъчния брой гласове. " За " Кошлуков гласоподава единствено определената от Народното събрание през 2019 година Галина Георгиева (ГЕРБ), останалите четирима членове на съвета бяха срещу.

В поддръжка на някогашния началник на новините в Би Ти Ви, който беше считан и за главен кандидат - Венелин Петков, бяха Симона Велева (предложение на " Продължаваме промяната " ), която гласоподава за него при втория тур, и Пролет Велкова (номинация на " Демократична България " ), които влязоха в регулатора от Народното събрание при започване на май. Назначените от президента Румен Радев - председателката Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, се въздържаха от гласоподаване.

Според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) при липса на определен претендент се продължава мандатът на досегашния общоприет шеф до избирането на нов. След неуспеха на състезанието в края на юни ръководителят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, както и други членове на регулатора оповестиха, че ще разгласят нова процедура още на идващото съвещание. Но тъкмо преди него стана известно, че един от претендентите - някогашната юрисконсултка на Българска национална телевизия Ирина Величкова, е оспорила пред съда обстоятелството, че процедурата не е завършила с избран акт и няма на никое място оповестен акт за нейния неуспех.

От съда Величкова желае да постанови решение, с което да анулира като незаконосъобразно непубликуваното решение на Съвет за електронни медии и да върне проблема в регулатора за ново изговаряне от етапа, когато са позволени нарушавания на процесуалния и материалния закон, както и за осъществяване на напътствията, които съдът ще даде със правосъдния си акт по приложението на материалния закон. Величкова до момента не се е явявала на процеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР