Поредна гореща вълна обхвана Франция и Британските острови тази седмица,

...
Поредна гореща вълна обхвана Франция и Британските острови тази седмица,
Коментари Харесай

Европа е изправена пред все по-сериозна суша с големи последици

Поредна гореща вълна обхвана Франция и Британските острови тази седмица, а континентът е изправен пред все по-сериозна суша с огромни последствия за енергийната сигурност, цените на храните, комерсиалните потоци и биоразнообразието, съобщи BG ON AIR.

За две трети от територията на Европейския съюз към този момент има предизвестия за суша. Според Европейската обсерватория за засушаване 47% от територията на Европейски Съюз на стадий " предизвестие " и 17% на най-високо равнище " на паника ".

Обединеното кралство пък се готви да разгласи суша, защото Югоизточна Англия наближава срокът от 150 дни с малко или никакви превалявания. Все още не е ясна степента, до която изменението на климата води до тази суша.

Лошото ръководство на водните запаси може да бъде фактор. По-високите температури играят роля. Учени предвиждат, че Средиземноморието и Западна Европа ще бъдат изправени пред възходящи опасности от суша от по-високите температури, написа Politico.

Енергийна сигурност

Горещината и сушата удариха енергийните системи на Европа, на фона на така и така рисковата обстановка с газовата рецесия и растеж на цените на електрическата енергия.

Ниските равнища на реките и езерата водят попречване на работата на водноелектрическите централи: производството на този вид сила в Западна Европа е спаднало с 20% през второто тримесечие на тази година, в съпоставяне със междинното равнище, съгласно Глен Риксън, началник на европейския енергиен разбор в S&P Global. Във Франция и Испания водните резервоари са били на най-ниските си равнища от повече от две десетилетия през юли, споделя още енергийният специалист.

Ситуацията е изключително тежка в Италия, където компанията за доставка на комунални услуги Enel трябваше да затвори доста от своите обекти, съгласно водещия строителен инженер в компанията Франческо Форнари.

Норвегия в това време съобщи, че може да ограничи износа на електрическа енергия за континента, откакто държавното управление реши да даде приоритет на попълването на пресъхналите складове пред производството на електрическа енергия.

По-малко вода значи по-топли реки, което нарушава системите за изстудяване на атомните централи. Най-голямата френска енергийна компания EDF беше принудена да ограничи нуклеарното произвеждане, откакто температурите на реката се повишиха. В същото време в Швейцария една от трите нуклеарни централи в страната трябваше да понижи производството си.

Ограниченията в предлагането носят възходящи цени на силата, които доближиха нови върхове тази седмица във Франция и Германия.

Ниската равнища на река Рейн, която е основна транспортна артерия, свързваща индустриалните центрове на Швейцария и Германия със Северно море, попречва напъните за транспорт на съставни елементи, въглища и други артикули.

" Ниските равнища на водата принуждават шлеповете да транспортират по-малко първични материали, и артикули по реката, което в допълнение натоварва веригите за доставки ", разяснява Moody's.

Нивата на водата в измервателната кула в Кауб, сериозна точка на река Рейн, се смятат за ниски, когато паднат под 130 сантиметра. В сряда бяха измерени 46 сантиметра, а в случай че падне под 40 сантиметра, корабоплаването става доста мъчно за множеството баржи. Прекъсването на река Рейн би засегнало стопанската система на района в миг в който Европа отива към криза.

Енергийната компания Uniper разгласи, че производството на две въглищни централи, за които Германия се надява да окажат позитивно въздействие при попречване на зимна енергийна рецесия, ще бъде наранено от проблеми с доставките по поречието на Рейн, оповестява Money.bg.

Миналата седмица химическият колос BASF съобщи, че не може да изключи вид със съкращения на производството.

Застрашено биоразнообразие

По-топлите води могат да навредят и на биоразнообразието. Те могат да бъдат смъртоносни за рибите. Стотици риби умряха в Австрия предишния месец, откакто жегата изсуши езеро там. Същото се случва в Испания, Франция и Германия.

Френските екологични асоциации сигнализираха за въздействието на сушата върху птиците, до момента в който баварска природозащитна асоциация този месец предизвести за гладуващи таралежи.

" Много типове не могат да се приспособяват към тези рискови условия, които виждаме в този момент ", сподели Сергий Мороз от Европейска организация за околна среда.

Горските пожари, които са към този момент из целия континент унищожават огромни територии гори, унищожават местообитанията на дивата природа и освобождават големи количества въглероден диоксид и замърсяват въздуха. Испания да вземем за пример е изгубила повърхност, която е повече от два пъти по-голяма от Сингапур от горски пожари през първите седем месеца на годината. Франция до момента е записала загуба на повече от 50 000 хектара.

Намаляването на типовете напредва с рекордна скорост и това може да има опустошителни последствия за питателните вериги.

Селско стопанство

Високите температури поразиха реколтите в целия блок, като фермерите, произвеждащи някои от главните храни в Европейски Съюз, оповестяват за мъчителни загуби.

Фермерите в Германия споделят, че добивите на пшеница ще намалеят с към 10%. В четвъртият по величина експортьор на пшеница в света Франция министерството на земеделието чака добивите да бъдат с 4% по-ниски за меката пшеница и с 14% по-ниски за твърдата пшеница спрямо предходната година.

В Италия сушата засегна доста оризовите плантации, като фермерите предвиждат загуба от 30%. Производителите на зехтин също са наранени. Винарска промишленост също е изправена пред проблеми: изгорялото от слънцето грозде в Испания и Франция ще даде по-ниска от нормалната продукция.

Ударът от енергетиката и селското стопанство покачват сметките за електрическа енергия и цените на главните артикули. Дъждът през идващите седмици може да донесе известно облекчение, само че след няколко сухи месеца, а в някои райони и години, сушата в Европа ще продължи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР