Поредна добра година за възобновяемата енергия Ръстът на възобновяемите енергийни

...
Поредна добра година за възобновяемата енергия Ръстът на възобновяемите енергийни
Коментари Харесай

Рекорден ръст на ВЕИ през 2023 г. на фона на опасенията за веригата за доставки

Поредна добра година за възобновимата сила
Ръстът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) през 2023 година доближава до рекордно равнище, само че и 2024 година се обрисува като доста мощна и с големи вероятности. Това сочи прегледът на Anja Gudbrandsen от RystadEnery. На база на развиването на другите източници и вероятностите в отчетът се преглеждат и ценовите равнища на електрическата енергия през предходната година като се споделя и упованието за развиването им през 2024 година

Глобален обзор на възобновими енергийни източници и сила

• Глобалната промишленост за възобновими енергийни източници означи още една рекордна година през 2023 година, със скок в прибавянето на потенциал. Глобалните слънчеви и вятърни добавки възлизат на към 470 гигавата ( ГВт, GWAC) през 2023 година, което е нарастване с 38% по отношение на 2022 година

• Слънчевата сила се обрисува като очевиден международен водач през последните години, представлявайки повече от 330 ГВт добавени единствено през 2023 година Сега Азия е преобладаващият район с повече от половината световни съоръжения.

• Темпът на растеж на вятърната сила на сушата се забави доста през последните години, само че все пак и при този източник на сила през 2023 година се следят рекордни нараствания, надхвърлящи 130 ГВт за първи път.

• Кумулативният конфигуриран потенциал за слънчева и вятърна сила се чака да доближи 2500 ГВт, което ще докара каузи на слънчевата и вятърната сила в световния микс от конфигурирани мощности до към 28% през 2023 година

• Rystad Energy чака 2023 година да бъде годината, когато производството от възобновима сила надвиши 30% за първи път, нараствайки до 31% от световното произвеждане. Д,ял, който непрестанно нараства от 2007 година насам. Въпреки че слънчевата и вятърната сила са към 28% от световния конфигуриран потенциал, те съставляват единствено 13,7% от производството.

• Поради продължаващото разширение на възобновимата сила, чакаме 2023 година да е пиковата за произвеждане на въглища. Търсенето на въглища обаче към момента е относително устойчиво в Азия, където търсенето на електрическа енергия нараства и през 2024 година като се чака единствено нищожен спад в международен мащаб.

• След една доста турбулентна 2022 година цените на електрическата енергия на главните пазари приключиха 2023 година с меко, защото търсенето остана едва, а производството на електрическа енергия от възобновими източници беше мощно. Най-важният фактор за по-ниските цени на електрическата енергия в Съединени американски щати, Европа и Източна Азия през 2023 година беше огромното понижение на международните цени на въглищата и газа.

Веригата за доставки на слънчева и вятърна сила

• Значително друга бе веригата за доставки на слънчевата и вятърната сила. При вятърът продължиха опасенията от развиването на разноските, проблемите с разрешителните, тесните места и забавянията във веригата за доставки, както и възходящите опасения по отношение на качеството. Слънцето въпреки това реализира по-добра верига за доставки, които наваксваха закъснение от предходната година, по едно и също време с прибавяне на индустриални мощности в Китай и възходяща угриженост от страна на западните страни по отношение на господството на Китай. В този сегмент.

• Разглеждането на индустриалния потенциал за перките и турбините за вятърна сила, цех по цех, и го подреждайки го, се стига до потенциал от 167 ГВт за произвеждане на перки и 174 ГВт за турбини, което е непретенциозен растеж през предходната година.

• Слънцето е със забележителна година във връзка с нарастването. Нововъзникващите технологии, като TopCON и HJT, стартират да навлизат и да заемат пазарен дял, като по този метод се реализира по-висока мощ и успеваемост.

• През последните няколко години цените на полисилиция бяха високи заради проблеми с веригата за доставки и изоставанетона индустриалния потенциал от този на слитъците и пластините. Въпреки това потенциалът за произвеждане на полисилиций съвсем е подсилен през 2023 година, от 1,49 милиона тона до актуалните 2,58 милиона тона.

• Ако цялата верига за доставка на слънчева сила работи, тъй че да създава с цялостен потенциал през цялата година, тя може да доближи до 800 ГВт слънчева сила за една година, доста повече от почти конфигурираните 330 ГВт през 2023 година Въпреки това, слънчевата сила е отличен образец за съсредоточено доставяне по веригата, като Китай управлява 82% от световното произвеждане на модули, 90% от производството на кафези, до 96% от производството на блокове и пластини и 95% от производството на полисилиций.

Перспективи за пазара на сила за Европа 2024

• Европейското търсене на електрическа енергия спадна с към 2,7% през 2023 година, втората поредна година със забележителен спад в търсенето на електрическа енергия. Rystad Energy чака тази наклонност да се обърне през 2024 година с 2% нарастване на годишна база вследствие на по-голямото търсене от страна на промишлеността и имотния бранш на фона на по-ниските цени на електрическата енергия и по-нататъшното нормализиране на пазара на сила.

• От страна на предлагането, е значимо да се означи завръщането на водноелектрическата сила през 2023 година след неприятната 2022 година, добавяйки повече нови мощности от другите източници на сила. Едва по-късно са вятъра и слънцето. В комбиниране със спада в търсенето, това докара до огромно понижение на производството на електрическа енергия от изкопаеми горива, като, както при въглищата, по този начин и при газа се следи понижаване на производството с повече от 20% спрямо 2022 година

• Очакваме 2024 година да бъде още една година на доста прибавяне на възобновими енергийни източници като слънчевата сила за първи път ще има водеща роля като източник с най-вече нови мощности, добавени към европейската енергийна система. Ръстът на слънчевата, вятърната и нуклеарната сила се чака да изпревари повишаването на търсенето, което ще докара до още една година със спад на търсенето на изкопаеми горива, въпреки и с по-бавни темпове спрямо 2023 година

Цените на електрическата енергия

Средните цени на електрическата енергия паднаха с 59% през 2023 година - можем ли да чакаме още спад тази година, е въпросът, на който създателите от Rystad вършат опит да дадат отговор?

Базирайки се на прегледа за вятърната, слънчевата сила и развиването на другите мощности, специалистите означават, че трендовете съвсем при всички са мечи. Що отнася до цените и ценовите мотори, както ниското търсене на сила, по този начин и мощният растеж на възобновимите източници са най-важните.

Въпреки това най-големият фактор при установяване на цените на електрическата енергия остават разноските за газ, въглища и въглерод. В последна сметка въглищата и газът са маргиналните източници на произвеждане за множеството часове на множеството европейски енергийни пазари и затова непосредствено дефинират цените през множеството време.

Силният растеж на силата от възобновими източници и ниското търсене на електрическа енергия също оказват въздействие върху цените на горивата, като понижават търсенето на изкопаеми горива, което се отразява на салдото сред търсене и предложение. Конкретно при газта, с изключение на слабото търсене от страна на енергетиката, търсенето от промишлеността и жилищният бранш също беше ниско предходната година. Продължаващия мощен импорт на полутечен природен газ (LNG) и постоянни доставки на тръбопроводен газ от Норвегия доведоха до доста усъвършенстване на газовия баланс на Европа през 2023 година и до огромен спад в европейските цени на газа, които паднаха с към 60% от началото до края на годината, намалявайки междинната цена на производството от газ с 46%. Използването на въглища също е намаляло внезапно, като разноските за произвеждане са спаднали с 23%.

В резултат на тези низходящи фактори междинните годишни европейски цени на електрическата енергия се сринаха с 59% през 2023 година по отношение на миналата година. Средната стойност за обособени пазари е 107 евро за MWh, спрямо 264 евро за MWh през 2023 година Тенденцията обаче е за общ спад през цялата предходна година, като цените за последните четири месеца на 2023 година също са по-ниски от тези през 2021 година През първите две седмици на 2024 година цените не престават да остават относително ниски, приблизително от 87 евро за MWh, показват от Rystad.

За да оценsj по какъв начин ще се развиват цените на електрическата енергия през 2024 година, анализаторите потеглят от актуалното ценово равнище в Германия, която е най-големият пазар на електрическа енергия в Европа и общ индикатор за динамичността в Северозападна Европа. Отбелязвайки общо закъснение в договорите за електрическа енергия в Германия към лятото на 2024 година упованието е фючърсните цени да са по-ниски от спот цените - и междинните месечни контракти да са равни на 81 евро за MWh все още на издание.

Що се отнася до салдото произвеждане на въглища и газ, сега природния газ е най-конкурентното гориво в Европа. Това ще повлияе върху това при кой от източниците има максимален спад през 2024 година На газовия пазар месечните TTF контракти се търгуват на 30-36 евро за MWh за 2024 година все още на отразяване, което е доста по-ниско спрямо интервала 2022/2023 година само че към момента над " остарелия естествен " диапазон от 15-25 евро за MWh, означават създателите, които регистрират и спомагателен риск от спад на настоящите цени. Очаква се равнищата на предпазване да бъдат доста постоянни напролет, предлагането се чака да бъде мощно и да има лимитирано нарастване на търсенето. Съществува и прочут риск от спад на цените на въглищата, защото се чака международният пазар на въглища да се възстановява в допълнение през 2024 година, се отбелязва в прегледа.

Очаква се също по този начин чистият резултат за европейските пазари на електрическа енергия да е с риск от намаление на цените на електрическата енергия, в сравнение с от повишение, както и, че междинните годишни цени на електрическата енергия за Германия ще бъдат към 70-80 евро за MWh, спрямо търгуваното равнище от 81 евро за MWh все още на отразяване. Това се поддържа от визията за развиването на другите мощности в прегледа на специалистите, във връзка с търсенето и предлагането. Като цяло чакаме доста от трендовете от 2023 година да продължат през тази година, както и по-нататъшно нормализиране на европейските енергийни пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР