Пореден зрителски сигнал за липса на инсулин в аптечната мрежа

...
Пореден зрителски сигнал за липса на инсулин в аптечната мрежа
Коментари Харесай

Липсващ инсулин в аптеките: Проверка по зрителски сигнал - има ли недостиг на медикамента?

Пореден зрителски сигнал за липса на инсулин в аптечната мрежа в страната. От здравното министерство обявиха за bTV, че не престават инспекциите на всички равнища във веригата за доставките на медикаменти. Антоанета Петкова влиза в следващата аптека в Харманли с вяра да откри инсулин за брачна половинка си, който е с диабет вид 2.

Министърът на опазването на здравето разяснява, че два от складовете за търговия на едро са с отнети лицензи

Казват ѝ, че лекарството не е налично. Този отговор дамата чува към този момент месец във всяка аптека в района. А без инсулин, здравето на брачна половинка ѝ, който е диабетик от 12 години, е в риск.

„ Той е инсулинозависим, не може да живее без този инсулин. Ще получи потрес. Ако не се вземе нужната доза заран и вечер, той подвига доста високи равнища на кръвната захар, оттова му се повреждат всички вътрешни органи. Това е животоподдържащо. Търсим го към този момент от 1 месец, само че не е разполагаем в нито една аптека. В Хасково търсих, в Свиленград, в Харманли всички аптеки обиколих “, споделя Антоанета.

Процедурата по подмяна на инсулина изисква време, с което фамилията не разполага.

Снимка: bTV

„ За този инсулин става въпрос. Само тази спринцовка ни е останала, тя стига за 2 дни и половина. След това няма повече. Трябва да се търсят други други възможности. В Турция, Гърция или където го има “, изясни дамата.

Търсим медикамента и в София, само че още веднъж липсва.

„ Поради не добра доставка и произвеждане в цяла Европа липсват медикаменти, не е единствено тук. Появи се едно, изчезне друго. Ризодег има две форми по здравна каса, само че сега не са налични и от складовете обясниха, че се чакат другата седмица “, сподели фармацевтът Константин Калайджиев.

Стотици нуждаещи се остават без лекуване

Според фармацевтите заместители има, само че когато лекарството е с протокол по здравна каса, то няма по какъв начин да бъде променяно. От здравното министерство дадоха отговор, че към сегашния миг импортираните количества са задоволителни, с цел да отговорят на потребностите на пациентите.

Те са разпределени към търговците на едро и надлежно в аптечната мрежа в цялата страна. И допълват, че се чака изключителна доставка на спомагателни количества от продукта през идващите седмици. А до тогава фамилията на Антоанета ще чака и ще се надява.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР