Пореден скандал с назначаването на компрометирани кадри е на път

...
Пореден скандал с назначаването на компрометирани кадри е на път
Коментари Харесай

Събев върна в „Летище София“ приятел на Румен Радев, управлявал дружеството при Тройната коалиция

Пореден скандал с назначението на компрометирани фрагменти е на път да избухне във властта. От Министерството на превоза оповестиха, че за началник на държавната компания „ Летище София “ЕАД е назначен „ новият-стар “ шеф Пламен Станчев. До през вчерашния ден Станчев е бил консултант на министъра на превоза Николай Събев, прочут още и като „ Голият дядо “, оповестява.

Станчев ръководеше държавното сдружение по време на Тройната коалиция, след това бе освободен от кабинета на Борисов. Но с връзките с президента Румен Радев и най-много с неговия консултант Пламен Узунов, адресат на подаръчни комплекти в заведения за хранене, бе върнат като началник на „ Летище София “ЕАД от първия длъжностен кабинет на президента през 2017 година.

Два дни преди края на служебното правителство-2 май 2017 година, прокуратурата пуска известие, че Спецзвеното „ Антикорупция “ на Софийска градска прокуратура проверява началника на кабинета на служебния вътрешен министър Пламен Узунов-Николай Крушков.

Проверява се сигнал за това, че през м. февруари 2017г., по силата на заповед на изпълнителния шеф на „ Летище София “ ЕАД, на частно комерсиално сдружение са били предоставени цялостни администраторски права във връзка с цялата осведомителна система на летището /неограничен достъп/. По същото време се е провеждала процедура по даване на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предишен притежател на комерсиалното сдружение, получило този достъп в „ Летище София “ ЕАД, е сегашен шеф на кабинет на министър. По-късно излиза наяве, че това е Крушков.

Според изявления в медиите на 20.02.2017 година със заповед на изпълнителния шеф на летище София е разпоредено да бъде даден цялостен достъп до ITсистемата (и надлежно информацията в нея) на никому незнайната компания „ Overseas security productions “. Това става единствено два дни откакто служебното държавно управление сменя управлението на „ Летище София “ ЕАД и за началник е назначен Пламен Станчев.

Бързането за стартирането на компанията е толкоз огромно, че даже не се изчаква вписването на Пламен Станчев като изпълнителен шеф, а заповедта, в нарушаване, е подписана от ръководителя на борда Веселин Пейков, който по-късно е заменен и назначен за шеф на отдел в летището. Въпреки това, заповедта е станала факт след назначението на Пламен Станчев, т.е. с негово познание.

До януари 2017 година едноличен притежател на компанията „ Overseas security productions “ е Николай Крушков. Той я трансферира на Иван Николов.

Според осведомени „ топлата връзка “ на Крушков с „ Летище София “ ЕАД е неговият другар Иван Марков – основен секретар на министерството на превоза, притежател на сдружението.

Още при основаването на компанията и регистрацията й в комерсиалния указател е изработен опит да бъде скрита самоличността на притежателя, като са изпратени 2 бр. учредителни актове, в които липсва информация за него. От регистъра обаче са поискали да бъде изпратен нов организационен акт, който да съдържа изискваната от закона информация за притежателя.

Особено топла е връзката на Крушков с израелските секрети служби, споделят осведомени. Като шеф на сигурността на „ Бела България “ той е минал профилиран курс в HomelandSecurityAcademyв Тел Авив, а в следствие като чиновник на Министерство на вътрешните работи, съгласно „ Капитал “, работи в тясно съдействие с израелските служби по атентата в Сарафово.

Случайно или не, един от евентуалните претенденти за идната концесия на летище София е огромна израелска компания, а достъпът до вътрешна за летището информация би било съществено преимущество по отношение на останалите участници в процедурата.

Крушков е човек на Библиотекарския институт и модела КОЙ. По времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев от кабинета „ Орешарски “ управлява дирекцията за стратегическо обмисляне и разбор на политиките „ КИАД “-МВР.

Служебният министър Йордан Бакалов го отстранява и праща в антитерористичния център в ДАНС. Малко по-късно избухна абсурдът „ Червеи “, с подслушването на цялата оперативно-информационна система на Министерство на вътрешните работи. Тогава Крушков си обира крушите и незабавно напуща системата. Любопитна детайлност е, че татко му Евгени Крушков е офицер от Държавна сигурност и един от водещите офицери на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, прочут с псевдонимите си „ Сава “, „ Ангелов “ и „ Сергей “.

Павел Станчев е непосредствено предопределение на президента Румен Радев, тъй като е другар на сестра му, която също работи на аеропорта. Според обява на Агенция „ ПИК “ „ Overseas security productions “влиза в обекта на националната сигурност, в тази ситуация летището, без контракт, само че с достъп до всички осведомителни системи и администраторски права.

Заедно с нея на аеропорта работят хора от компанията ЕНТЕРПРАЙЗИС СИКЮРИТИ ГРУП ЕООД, благосъстоятелност на брата на Пламен Узунов-Ангел Узунов. А след напускането на Министерство на вътрешните работи Фашиста е бил на трудов контракт там, преди да стане вътрешен министър.

Сега Станчев още веднъж е върнат за началник на държавната компания „ Летище София “ ЕАД. В ръцете му са една почивна станция,30 милиона лв. в банката и летище Пловдив. „ Голият дядо “ дава на Станчев права да ръководи цялото това държавно имущество. Преди последните парламентарните избори през ноември м.г. в медиите излезе една фотография за другарска вечеря на Николай Събев, лидер на листата на „ Продължаваме промяната “ в Русе с предприемача Атанас Бобоков, обвиняем дружно с брат си Пламен Бобоков за скица за нелегално загробване на рискови боклуци посредством фиктивни сдружения.

През май 2020 година прокуратурата разгласява чатовете сред Пламен Узунов и Пламен Бобоков с думите на президентския консултант: „ Адаш, забравих да ти припомня да провериш за моя либийски другар по твоите канали! “, както и изпрати на Бобоков известие със правосъдно решение, касаещо задържания либийски танкер, преди правосъдното решение да бъде оповестено.

Това изяснява назначението на Пламен Станчев първо за консултант на Събев, а в този момент и за началник на „ Летище София “ ЕАД.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР