Пореден шести пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в

...
Пореден шести пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в
Коментари Харесай

Удължават икономическите мерки в подкрепа на бизнеса в София |

Пореден шести пакет от ограничения в поддръжка на бизнеса в София, който пострада в резултат на коронавирус рецесията, оферират общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС. 

Предвижда се облекченията да влязат в действие от началото на новата година и да продължат до края на март 2022-а година. Предложенията за наематели и ползватели на общински парцели бяха разисквани на среща с представители на бизнеса, в която участваха ръководителят на СОС Георги Георгиев, общинските съветници Николай Стойнев, Стефан Марков, Борис Петров и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Докладът с ограниченията, който е подсилен и от групите на Българска социалистическа партия и „ Патриоти за София “, ще бъде прегледан на идното съвещание на СОС на 16-и декември, а те ще влязат в действие от 1-и януари.

Ето какви облекчения се плануват за бизнеса в столицата: 

Пълно освобождение от задължението за възнаграждение на наем или обезщетение за прилагане за наематели или ползватели по контракти, подписани с кмета на СО/районни кметове/общински компании, при изискване, че са прекратили напълно активността си.

Намаляване на дължимите компенсации или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана: при спад в оборота над 50% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, отстъпката е 50%; при спад в оборота сред 20% и 50% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, отстъпката е 20%.

За занаятчии закрепената е 50%, а за земеделските производители – 20 на 100.

Пълно освобождение от задължението за възнаграждение на наем е планувано за наемателите на обекти и парцели, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни тържища, ако са прекратили активността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 година, се употребяват с закрепена отстъпка от 20%. Сред ограниченията е планувана и 50% закрепена отстъпка от таксата „ тротоарно право “ за разполагане на маси и столове за консумация навън.

Председателят на градския парламент Георги Георгиев разяснява, че над 7,5 млн. лв. са отстъпките, които Столична община е направила за подкрепяне на бизнеса през тази година, в която загубите в градския превоз не престават да се усилват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР