Пореден протест на жители на Благоевград с искане за запазването

...
Пореден протест на жители на Благоевград с искане за запазването
Коментари Харесай

Жители на Благоевград протестираха за запазване на разкопките край АМ Струма

Пореден митинг на поданици на Благоевград с искане за запазването на археологическите разкопки по трасето на Ам „ Струма “ в региона се организира през днешния ден.

Благоевград

По време на митинга стана ясно, че в търсене на решение на казуса през седмицата на среща с инициативния комитет за избавление на античното населено място са били членът на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов и специалисти.

Обсъдени са няколко разновидността за бъдещето на разкопките и трасето на автомагистрала „ Струма “ в региона, както и какъв брой би коствало изместване на трасето.
Лазар Андреев, представител на инициативния комитет за избавление на античното населено място: Те споделиха ето ги плановете, с проектанти пристигнаха и споделиха ето това ще коства – 2 км би трябвало да създадем, 27 милиона. Съответно помислихме за разновидности по какъв начин да се запазят по огромна част от находките. Ако приказваме за преместване и стигаме вид за преместване за нас е значимо да се реалокират 70% от постройките, които са и черквата. Тоест да се направи вид, в който да се пазят най-малко 80% от находките и то на терена където са открити.
Решението дали би трябвало да се измества трасето на автомагистрала „ Струма “ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе откакто завършат археологическите изследвания на 20-ти юли.
 До 20 юли завършват археологическите изследвания за трасето на Автомагистрала До 20 юли завършват археологическите изследвания за трасето на Автомагистрала "Струма "
До 20 юли би трябвало да приключат археологическите изследвания на сектора от Автомагистрала "Струма " сред Благоевград и Крупник, оповестява Агенция "Пътна инфраструк...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР