Пореден пример на агресия, но този път във влак -

...
Пореден пример на агресия, но този път във влак -
Коментари Харесай

Знае ли БДЖ колко голям е рискът от криминални случаи във влаковете?

Пореден образец на експанзия, само че този път във трен - и то против контролиращ орган, какъвто е кондукторът. Това се трансформира в една от по-битовите тематики в телевизионния ефир от началото на тази седмица, откакто във Фейсбук излезе видеоклип на цялата обстановка и там добре се вижда по какъв начин нарушителите без билети упражняват напън освен върху кондуктора, само че и върху пасажери, които го пазят, а действително няма кой да наложи надзор и глоба.

Как е решено това в цивилизования свят, към който сякаш и ние принадлежим, само че комай единствено се стремим да принадлежим? Actualno.com поговори по въпроса с железопътния специалист господин Варужан Апелян.
Г-н Апелян, в обстановка като тази от видеозаписа  кой пази кондуктора и останалите пасажери от нападателни пасажери?
Ще стартира с това, че експанзията в пътническият превоз може да бъде във всички направления по триъгълника пътници-служители-пътници. В съответния случай, в случай че има полицейски патрул е добре, а в случай че няма, се алармира полицията и полицейски чиновници от най-близкото РПУ посрещат влака на първата гара, в случай че е гара без непрекъснато полицейско наличие, каквито са множеството дребни гари и в случай че чиновниците имат опция да подадат сигнал.
Ако във влака няма полицейски патрул, няма кой да отбрани чиновниците и пасажерите, в случай че по случайност не се появи някой като сержант Спенсър Стоун наоколо. След закриването на Транспортна полиция, у нас няма профилирана конструкция, която да има богат опит в железопътната сигурност. Железничарите не са подготвени да извършват полицейски функционалности, а железничарски.
Ще напомня, че няма и година от убийството във влака Пловдив - София, до гара Вакарел. Пътник направил забележка на други пасажери, че слушат мощно музика, последва сборичкване и смъртоносно пронизване с нож. Във влака е нямало полицейски патрул. Около година преди този момент, пасажери заплашиха кондукторка с нож по същото направление, само че казусът не се разчу, тъй като нямаше интерес от медиите - може обаче да се ревизира във сводката на БДЖ, познавам и служителката, на която се случи. Във влака нямаше патрул.
Колко дълбоки в действителност са проблемите със сигурността?
Пределно ясно е, че в случай че и в този момент нямаше запис, нямаше да знаем за този случай, както не знаем за доста други случаи на експанзия във влаковете. След последният случай разбрахме, че още веднъж няма патрул.
Ще разширя тематиката за отбраната още малко. Знаем, че отбрана се обезпечава, когато оценката на риска дефинира нужда от такава отбрана, всекидневно виждаме държавните мъже с охранители, тъй като специалистите в НСО са оценили, че рискът за техният живот е висок. Затова и плащаме 36 млн. лева годишно за националната работа - до каква степен е задоволително това за обществото е друга тематика. Оценката на риска, която се прави от БДЖ, явно не е оценила като рискови трите влака, за които приказвах и в които имахме произшествия. Ръководството на БДЖ би трябвало да каже обществено дали това е задоволително? Ще ви дам един образец - до момента в който работих в БДЖ като началник на обслужването, още преди да има ликвидиране при Вакарел, с един сътрудник направихме оценка на риска на част от сектора, където по-късно се случиха и трите случая. Нашият разбор разпознава нуждата от патрули в 6 влака, които по този начин и не се появиха, само че пък си създадохме борба с сътрудниците от отдела по сигурността, тъй като се намесваме в тяхната работа.
Споменахте, че сте работили в БДЖ, че познавате чиновниците, познавате ли чиновниците от видеозаписа в Фейсбук?
Да, имах явен спомен за мъжа още като го видях на видеото, отворих архива си и видях, че съм пътувал във трен, който е бил обслужван от него и ми е направило усещане, че той е минавал по настрана през всеки пасажер да даде информация, да ревизира връзките, съдействал е при слизане на пасажер с огромен багаж, затварял е порти – за мен това е метод към клиентите, който прави усещане. Докато съм бил в БДЖ, се е получило и благодарствено писмо за него от щерка на стара пътничка, която е била в проблематична обстановка по време на пътешестване.
Дайте, апелирам, образци какъв е европейският опит – нали сме членове на Европейски Съюз, по какъв начин е организиран въпросът с жп сигурността в други страни в Съюза?
Ето няколко обстоятелството, посредством които може да се опише част от опита по света.
Никое управление на БДЖ не разпорежда слагането на камери във вагоните, което би имало превантивно деяние по отношение на тези проблематични обстановки.
Никое ръковоство на БДЖ не подхваща медийна акция по гарите " Стоп на експанзията ", каквито капании има отвън България. Ще ви изпратя линк след изявлението, с цел да видите какъв брой забавно е направена публичната връзка на тази акция в Белгия.
Никое управление на Министерство на превоза не вкарва спомагателни гардове по сигурността в гарите и влаковете. Дори африканските и индийските железници имат гардове по сигурността с изключение на полицията, да не приказваме за структури в западноевропейските железници като Securail, DB Sicherheit, SNCB Surete ferroviaire. Във Англия, с изключение на BTP имаи редица корпорации, които подкрепят за сигурноста в железопътен превоз, чиито чиновници са минали през образование постандартите на железопътната промишленост. Разбира се, спомагателната сигурност, с изключение на тази на държавните структури има избрана цена. Тази цена се заплаща от железопътните компании, които са загрижени за сигурността на своите клиенти.
Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР