Поради закононарушение на предходния министър на икономиката и индустрията има

...
Поради закононарушение на предходния министър на икономиката и индустрията има
Коментари Харесай

Новите шефове в ДКК намекват за нищожност на решенията на старите заради Нинова

Поради престъпление на предходния министър на стопанската система и промишлеността има възможност всички решения на ДКК, взети през последните месеци, да се окажат оскъдни. Това съобщи на " Държавна консолидационна компания " ЕАД юрист Венцислав Димитров пред БНР, оповестиха от ДКК.

Той означи, че все още се проучва положение на държавното сдружение и се откриват притеснителни обстоятелства.

По думите на Венцислав Димитров по закон огромно дружество като ДКК би трябвало да се управлява от съвет на шефовете с сред 5 и 9 членове. По решение на предходния министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова обаче те били единствено 4.

Той уточни, че съгласно правосъдната процедура на Върховния касационен съд, решенията на съвет на шефовете със състав под законоустановения най-малко, са оскъдни . Димотров изясни, че презумпцията на закона е при основни предприятия да има по-голям надзор и експертиза при взимането на решенията на управлението.
 ДКК: Държавни сдружения се употребяват като пощенски кутии от партийни пресцентрове
ДКК: Държавни сдружения се употребяват като пощенски кутии от партийни пресцентрове

Още нямат обяснение за превода към офшорка в Дубай

Според него от това следва, че Нинова освен е нарушила закона, само че е основала и заплаха всички решения на ДКК и на някои дъщерните сдружения да бъдат атакувани в съда . Венцислав Димитров означи, че да вземем за пример кадрови промени, направени от този състав на Съвета на шефовете на ДКК в дъщерните сдружения, всъщност са нелегитимни.

Новият началник на ДКК сподели още, че предшественичката му еднолично си е определила обезщетение от 6 месечни заплати, в случай че в миналото бъде освободена , без значение с какви претекстове. Той счита, че това също е форма на източване на предприятието и корист със служебно състояние. Димитров съобщи също, че Смиляна Нитова е ръководела ДКК от март до предходната седмица. Според него няма никакво правно съображение да се подпише нов контракт, като единствената нова точка в него е дължимото обезщетение при освобождение. По думите му инспекция в сдружението демонстрира, че сходна уговорка не е попадала в нито един контракт на предишно вписани изпълнителни шефове ДКК.

Венцислав Димитров съобщи, че Нитова е провеждала сама със себе си съвещания на Съвета на шефовете и по-късно еднолично е взимала решения. " Това изказване към момента се ревизира, само че има доста обстоятелства, които го удостоверяват ", добави той. Димитров уточни, че в случай че тази първична информация се удостовери, ще се окаже, че сдружението се е управлявало по неуместен метод, като Смиляна Нитова е предложила решения, обсъждала ги е със Смиляна Нитова и по-късно Смиляна Нитова е взимала крайното решение.
 Уволнената шефка на ДКК: Да не употребяваме ДАНС като чучело
Уволнената шефка на ДКК: Да не употребяваме ДАНС като чучело

Смиляна Нитова очаквала да бъде уволена

" Това е следващо нарушаване - т.е. един път министърът е назначила Съвет под законовия най-малко и повторно - нейният изпълнителен шеф даже не се събирала с тези хора, а еднолично е управлявала. Хипотетична причина е, че по този начин всевъзможни решения са прекосявали по-лесно ", посочи Венцислав Димитров.

Той сподели още, че към днешна дата ДКК към момента не е изплатила дължимия по закон дял към страната в размер към 10 млн. лева, макар че Нинова е оповестила, че това е направено.

" Желанието ни бе да има цялостна последователност в ръководството на сдружението. Всички назначени членове в Съвета на шефовете от предходния министър и сега са на постовете си, само че виждаме цялостен бойкот на активността на предприятието от някои от тях ", съобщи Димитров. Той изрази вяра държанието им да се промени, тъй като ДКК е основно дружество в българската стопанска система, а в холдинга влизат фабрики с над 5 000 служащи.
 Никола Стоянов: Царят е гол
Никола Стоянов: Царят е гол

Промените в държавните предприятия са въз основата на разпоредбите и качествата на хората, увери той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР