Поради непрекъснато увеличаващия се процент на учениците с проблеми в

...
Поради непрекъснато увеличаващия се процент на учениците с проблеми в
Коментари Харесай

Логопедичен център – Варна работи по пилотен проект за ранна превенция на езиково-говорните нарушения при децата

Поради непрестанно увеличаващия се % на учениците с проблеми в четеното и писането, през 2016 година Логопедичен център – Варна започва пилотен план с откриването на съвещателен и диагностичен кабинет единствено за такива възпитаници.

Това сподели Лиляна Лазарова, шеф на Център за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР) – Логопедичен център – Варна.

„ Пилотният план потвърди, че има потребност от подобен кабинет и тази образователна година той продължи да действа. Приемът се реализира по график с авансово записване. Два пъти в седмицата по три часа експерт съветва и диагностицира единствено такива възпитаници “, добави Лиляна Лазарова.

Другият пилотен план, който е стартирал тази образователна година, е за ранна предварителна защита на езиково-говорните нарушавания.

„ Два пъти в седмицата двама експерти по два часа одобряват деца, навършили две години и даже в по-ранна възраст, за консултиране за да се предотвратят по-нататъшните затруднения в развиването на речта. Родители ни търсят, това също потвърди, че има своето място и подобен кабинет. Планираме да увеличим броя на часовете за съвещания. Двама от нашите сътрудници тази година направиха специализация за ранна намеса към Медицинска академия, което разреши да имаме и съответните експерти “, сподели още Лиляна Лазарова.

През тази образователна година пилотно Община Варна е приложила наредбите на новата разпоредба за приобщаващо обучение за ранно оценяване на риска от обучителни компликации.

„ Това са деца, за първи път постъпили в детска градина, на възраст от 3 до 3,5 години. Нашите логопеди са подготвени да организират този скрининг, който също се прави откакто родителят е подписал декларация за осведомено единодушие. Има място и има потребност да се практикуват тези действия. Родителите се осведомят, съветваме ги и при най-малкото терзание, което имат по отношение на развиването на децата, да потърсят експертите, с цел да се реагира съответно допустимо най-рано “, акцентира Лиляна Лазарова./Радио Фокус
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР