Поради недостиг на медицински сестри в отделенията на видинската болница

...
Поради недостиг на медицински сестри в отделенията на видинската болница
Коментари Харесай

Кадрова криза във Видин: Медицински сестри работят на два и три договора в болницата

Поради дефицит на медицински сестри в отделенията на видинската болница част от назначените на главен трудов контракт медицински сестри работят и по втори подобен, сподели шефът на МБАЛ „ Св.Петка “ доктор Ивета Найденова.
Острата кадрова рецесия в здравната ни система не е подминала видинската болница и дефицитът на лекари, медицински личен състав е непрекъснат.
Проблемът с дефицита на медицински фрагменти не е от през днешния ден, а се задълбочава в последните десетина и повече години. Това на процедура основава сериозен кадрови недостиг и се трансформира в един от най-големите проблеми в опазването на здравето, изключително за общинските и регионални лечебни заведения в дребните райони на страната, е безапелационна доктор Найденова.
Област Видин е една от 28-те области в България, ситуирана в най-северозападната и част, състои се от 11 общини и МБАЛ „ Св. Петка “ е единственото здравно заведение, което би трябвало да лекува популацията в региона. Днес болничното заведение е комерсиално сдружение, като главен акционер е страната в лицето на Министерство на здравеопазването с 91.3% от капитала и едвам 8.7% са акциите на 11-те общини от региона. Тя би трябвало да обслужва население над 80 000 души, като главно то е над 55-годишна възраст, съгласно последната статистика, и е със съществени болести, характеризира положението на здравното обслужване във Видинско доктор Найденова.
Основно личният състав е на пенсионна възраст, млади лекари, медицински сестри и санитари рядко идват на работа във видинската болница. Предпочитани са огромните лечебни заведения или работа в чужбина. МБАЛ не може и да обезпечи високо възнаграждение, както и кариерно развиване. Затова и дефицитът на фрагменти е осезателен и преди години поредно бяха закрити съществени отделения, възобновяване на които изисква огромен запас и фрагменти, сподели още доктор Найденова.
Числеността на личния състав в здравното заведение към края на предходната година е 410 индивида. В структурно отношение заетите щатни длъжности са: върховен медицински личен състав - 82 броя или 20%, експерти по здравни грижи - 180 броя или 43.9 на 100, санитари - 98 броя или 23.9%, фармацевти - 1 или 0.24%. Висшият немедицински личен състав е 12 индивида (2.92%) и различен личен състав - 37 души или 9.02 на 100. Към сегашния миг положението на заетите длъжности за експертите по здравни грижи в здравното заведение буди основателна паника.
За да действа обикновено видинската болница, в нея би трябвало да работят над 207 медицински лица, сега в здравното заведение има незаети 29 работни места, което основава проблеми в работата. Преобладаващият брой фрагменти са на предпенсионна и пенсионна възраст, като 41 от тях работят по два трудови контракта, а има и медицински фрагменти, които работят и на три контракта – два трудови и един цивилен.
Във видинската болница към днешна дата работят 139 медицински сестри, множеството от тях са на пенсионна възраст. Подробен разбор на положението на фрагментите демонстрира, че главно медицинският личен състав е на възраст над 40 години, като работещите над 50 години са 119 индивида от всички 187. Това слага на тестване естественото действие на болничното заведение. Само трима са експертите от 20 до 30 години в МБАЛ. Най-голям е броят на експертите по здравни грижи на възраст от 50 до 60 години – 66 души; от 30 до 40 години са 7 души; от 40 до 50 години – 49 души, от 60 до 70 години – 46 души, а седем експерти по здравни грижи са над 70-годишна възраст. Работещите пенсионери през днешния ден в болничното заведение са 50, а в околните пет години пенсионна възраст ще навършат още 13 медицински лица, което ще сътвори съществени компликации.
Статистиката демонстрира, че близо 50-60 души от личния състав ще се пенсионират, което постанова вземането на незабавни ограничения за обезпечаването на постъпление на млади фрагменти. Ако сега постъпят на работа в болничното заведение 29 млади експерти, то ще е допустимо пенсионирането на част от хората да стане поетапно и без разтърсвания, е безапелационна доктор Найденова.
В тежката картина има и малко оптимизъм - откакто здравното заведение към този момент получи акредитация за образование на лекари - 13 специализанти и студенти по специалността „ Здравни грижи " на Русенския университет, евентуално ще могат да се решат част от кадровите проблеми. През новата академична година ще бъдат признати първите 10 студенти от област Видин, които ще имат подписан контракт за работа три години в болничното заведение във Видин след завършването си. Те ще се образоват в Русенския университет, като ще им бъдат обезпечени разнообразни безвъзмездни тласъци по време на тригодишното следване, а последната година ще практикуват във видинската болница. Договореностите плануват сключване на тристранен контракт сред болничното заведение, съответния студент и университета. По силата на контракта, като се изключи че младежите ще имат опция за гратис образование, общежитие и стипендии, образованието им ще е обвързано последната година от следването с процедура и следваща работа за три години във видинската болница. Подписването на контракти с кандидат-студенти, които желаят да се образоват по специалността "Здравни грижи ", се чака да започва незабавно и първите студенти да учат през новата академична година.
Към днешна дата положението на регионалната болница е нормализирано. Доказателство за това е, че е възобновена активността на основните отделения по неврология и акушерство и гинекология. Работи се и за възобновяване на отделението по урология, като диалозите в тази връзка са на край.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР