Поради липсата на достатъчно апарати за обдишване в Индия докторите

...
Поради липсата на достатъчно апарати за обдишване в Индия докторите
Коментари Харесай

Пандемията мотивира млади индийски инженери да измислят евтини апарати за обдишване

Поради неналичието на задоволително апарати за обдишване в Индия докторите може да се наложи да вземат решение кого да опитат да спасят

Усилията за създаването на евтина инсталация за обдишване в Индия е вдъхновяваща история за бързи дейности и близка съгласуваност на публичния и частния бранш в страната - нещо, което там не се случва постоянно. Екип от млади инженери, работещи в стартъп на едвам две години - Nocca Robotics, и с осреднена възраст от 26 години, сглобяват уред за 662 $, който може да избави хиляди животи по време на пандемията от ковид, споделя английската Военновъздушни сили.

Смята се, че Индия разполага с към 48 хиляди апарата за обдишване. Никой не знае какъв брой от тях работят или какъв брой не са употребявани към този момент от пациенти с други болести. Опасенията са, че страната може да се окаже в обстановка, следена в други страни по света, изправени пред рецесия поради ковид - докторите да би трябвало да вземат решение кого да опитат да спасят.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Три прототипа за пет дни

Поне две компании в Индия вършат инсталация за обдишване, множеството с вносни елементи, на цена от 1987 $. Една от тях дава обещание да създаде 20 хиляди бройки за един месец, а държавното управление е поръчало още 10 хиляди от Китай. Но това няма да е задоволително, в случай че обстановката се утежни.

Само за пет дни инженерите от Nocca Robotics създават три прототипа на портативна машина. Те към този момент са тествани на изкуствени бели дробове и до 7 април се надяват да са подготвени с машини, които след утвърждението на регулаторите да бъдат тествани на пациенти.

Инженерите са черпели информация от онлайн групи за медицински доставки с отворен достъп, от които получили позволение за прилагане на данните. Изработването на първия първообраз им лишило 8 часа, като от огромна изгода им били разработки на Масачузетския софтуерен институт. Пандемията била блокирала доста вносни съставни елементи, по тази причина употребявали датчици за налягането от дронове, които били налични на пазара.

Екипна работа

Мобилизацията на разнообразни публични, цивилен и държавни браншове е впечатляваща. Местните управляващи се погрижили да отворят компании за продажба на части, защото всяка машина включва сред 150 и 200 съставния елемент. Големи индустриалци оферират фабриките си за производството на апаратурата, като проектите са да се произведат 30 хиляди бройки доникъде на май. Индийски доктори и бизнесмени, които живеят в чужбина, съветвали младите инженери онлайн.

Десетина водещи пулмолози, кардиолози, учени, иноватори и венчър капиталисти насочвали процеса на работа. Директорът на американска компания оказал помощ с 90-минутна лекция по какъв начин да се направлява индустриалния развой. " Пандемията ни сплоти по метод, по който в никакъв случай не сме си представяли ", обобщава Амитаба Бандиопадиай, професор по биоинженерство от Индийския софтуерен институт, взела участие в плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР