Поради липсата на активен раков регистър в страната наличните статистически

...
Поради липсата на активен раков регистър в страната наличните статистически
Коментари Харесай

Експерт в коварното заболяване: Ракът на дебелото черво удря най-често след 60 години

Поради неналичието на деен раков указател в страната наличните статистически данни за жалост са към този момент доста остарели и обгръщат 2012 година, като са оповестени през 2013 година Според тях новодиагностицираните случаи всяка година са 4 500. Това изясни в изявление за „ Монитор “ Проф. Асен Дудов, народен съветник по здравна онкология.

- Месец март е международен ден за битка с рака на дебелото и правото черво (колоректален карцином). Мъжете или дамите са по-уязвими от това заболяване?
- Това е една от най-честите локализации освен при мъжете, а също по този начин и при дамите, като има наклонността да бъде на трето място при всички солидни тумори. Особено висока е честотата в индустриалния свят, Западна Европа и Съединени американски щати. Поради неналичието на деен раков указател в страната наличните статистически данни за жалост са към този момент доста остарели и обгръщат 2012 година, като са оповестени през 2013 година Според тях новодиагностицираните случаи всяка година са 4 500. В България обаче в никакъв случай не е имало разлика спрямо останалите страни от Европа, като междинна заболеваемост и болестност при пациентите с това страдалчество.

- Кои са признаците за това заболяване?
- Симптомите са пъстри и първоначално постоянно нехарактерни, постоянно описвани като коремен дискомфорт, при по-напреднало заболяване – периодично повтаряне на запек с диария и несъмнено в много по-напреднали случаи – кръв в изпражненията. Затова е подходящо при всяка по-дълго протичаща мъка или отклоняване в храносмилателния тракт да се търси консултация със експерт – гастроентеролог, като най-сигурният метод за изключване на рак на дебелото черво е проучването посредством уред, с който се влиза в червото, а проучването се назовава колоноскопия. То разрешава оглеждане на дебелото черво и при нужда взимане на дребни парченца от съмнителни сектори, което се назовава биопсия и се изпраща на патолог, с цел да даде безапелационна оценка. Освен за диагностика колоноскопията служи и за унищожаване на вероятно налични полипи, които, в случай че се оставят за дълги години, могат да се изродят злокачествено и по този начин да стартира едно тежко заболяване. В подобен смисъл колоноскопията има и профилактичен темперамент.

- Кои възрастови групи са най-засегнати от рака на дебелото черво?
- Ракът на дебелото черво има най-голяма периодичност в шестото и седмото десетилетие на човешкия живот и при двата пола, само че за жалост няма възраст, която да е пощадена от тази болест. Ние имаме и пациенти от време на време даже под 30 години с напреднал рак на дебелото черво. Увеличението на честотата с възрастта се изяснява с по-високата периодичност на спонтанни разновидности и по тази причина съществува афоризмът, че в случай че един човек живее задоволително дълго, то той ще може да срещне своя рак.

- Могат ли те да се сгрешат с прояви на други болести, да вземем за пример хемороиди, и в случай че да – въпреки всичко, има ли някаква разлика сред едното и другото заболяване, като външна демонстрация?
- Като външна демонстрация може и да няма разлика, изключително в случай че се касае за така наречен вътрешни хемороиди, и точно по тази причина е наложително провеждането на колоноскопия за установяване на точното заболяване.

И това е забавно: Учени от Кения: Спрете да ядете това и неотложно ще се отървете от хроничната болежка - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

- Как се реализира диагностицирането?
- В България рутинно се ползва проучването на RAS-мутационния статус, което демонстрира при болните с напреднало заболяване и с съществуване на разсейки, които ние лекарите назоваваме метастази, дали да се включи така наречен прицелно (мишенно) лекуване, добавено към химиотерапията. Това е генетично проучване при мКРК,което разрешава на лекуващия доктор да избере най-подходящата прицелна терапия за съответния пациент. Тук желая да подчертая, че става въпрос за такава локализация на рака, при която прицелното лекуване постоянно се ползва дружно с химиотерапия. Не би трябвало да се злоупотребява с проучването на RAS-мутационния статус при пациенти с ранно заболяване, тъй като постоянно те се объркват и считат, че имат нужда от сходни медикаменти.

- Има ли храни, които благоприятстват появяването на колоректалния карцином, да вземем за пример алените меса?
- За доста малко храни хипотетично се счита, че може би благоприятстват образуването на заболяването при дълготраен банкет. Това са надълбоко консервираните храни, доста солените храни и деликатеси, доста огромните количества селитра, употребена като консервант при някои домашни месни артикули, и евентуално многогодишният банкет на мощно хлорирана чешмяна вода. Все отново няма безапелационни доказателства, само че хората, които са предразположени и фамилно обременени, би трябвало да наблюдават приема на сходни храни.

- Вярно ли е, че запекът също благоприятства това онкологично заболяване?
- Запекът, както и хроничната диария, най-често са в основата на предшестващи болести – продължителен колит или други болести на дебелото черво и изключително полипозата, които биха могли да доведат до раково заболяване. В този смисъл съществуването на запек или диария по-скоро са причина за подробно проучване на храносмилателния тракт.

- Какви съществени правила би трябвало да съблюдава човек, с цел да избегне рака на дебелото и правото черво?
- За страдание няма предписание, посредством което да се избегне ракът на дебелото и право черво. Общоизвестни са образците, че диетата би трябвало да е разнообразна, да включва доста фибри, които водят до обикновено придвижване на хранителния откъс в червата, и най-много при налични полипи – те да бъдат навреме отстранени. Доколкото е единствено пожелателно да се одобряват неконсервирани пресни храни, евентуално би било от изгода, само че това не е допустимо в актуалния свят. При най-малкия дискомфорт всеки човек би трябвало да се обръща към гастроентеролог, с цел да може даже и да е развил тази подла болест, тя бъде диагностицирана рано, което в множеството случаи води и до цялостно изцеление.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР