Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те

...
Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те
Коментари Харесай

Експерт: Може и да има фалити заради спирането на газа

Поради екологични съображения не сме декларирали различни горива, тъй като те са по огромни замърсители. Не може да се мине и на ток, тъй като това са уреди, които костват милиони левове и се построяват за дълъг интервал от време. Това изясни Константин Стаменов – ръководител на Българската федерация на огромните енергийни потребители пред БТВ.

Според него след прекъсването на доставките на съветски газ, вреди ще има в доста браншове на производството, а пазарът ще покаже какъв ще е растежът на крайните цени.

„ Нашите предприятия работят 80% за експорт. В момента електрическата енергия се купува на пазара ден напред, по този начин и не се създаде механизъм да имаме дълготрайни контракти, което ни излага на голяма неустановеност. Ако и природният газ нарастне, тези 80%, които изнасяме, може да се свият. И по този начин да се наложи да се понижи производството “, изясни той. По думите му по този начин са вероятни банкрути.

„ За май месец не сме договорили обезщетения, не знаем какво ще става с цените на електрическата енергия. Може да се стигне и до банкрути, само че при огромните предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето “, уточни Стаменов.

Според него огромният проблем е, че при такива рискови процеси се стопират капиталови планове. „ Едно дружество като не се обновява, то е обречено на умиране “, счита още Константин Стаменов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР