Поръчката за втория етап на строителството на стадион Локомотив за

...
Поръчката за втория етап на строителството на стадион Локомотив за
Коментари Харесай

Пламен Райчев се разграничи от поръчката за Лаута за 42 млн., правена е без него и отдела му

Поръчката за втория стадий на строителството на стадион „ Локомотив ” за 42 млн. лв. с Данък добавена стойност към този момент е дейна, като  предложения ще се одобряват до 31 август, а на 1 септември те ще бъдат отворен. Както TrafficNews писа, цената на централната естрада и отвесната планировка бе избрана след извънредно странни пазарни съвещания. Те са били в период от 3 дни, а в тях са се присъединили три компании, които на процедура не могат да вземат участие в процедурата, а строителството не им е съществена активност.
Прочетете още

Феновете на Локомотив Пловдив също показаха противоречие по отношение на метода, по който  се пуска поръчката, като желаеха среща с кмета Здравко Димитров, вицето му по строителство Пламен Райчев и шефът на отдела по публични поръчки Тодор Тодоров.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев съобщи пред TrafficNews, че няма нищо общо с тази поръчка.

„ Не съм възложител по тази поръчка, като дори  не е минавала през отделите по строителство  за каквото и да е. Въобще не съм осведомен по кое време и по какъв начин е правено това изследване, какви са критериите, по какъв начин е планувана цената, както и финансирането. Всичко, което знам е от медиите ”, сподели зам.-кметът, като добави че цялата поръчка е правена зад тила на отрасловите му отдели.

Видно от документите възложител  на поръчката даже не е шефът на отдела по публични поръчки, а негов зависещ -  Христо Андонов. Той е основен юрист в дирекцията. Това е най-голямата социална поръчка  в този мандат, която не е поверена на зам.-кмет или шеф на дирекция или общинско  дружество.

Кметът на регион „ Южен ” Костадин Язов, който е и авторски контрол на първия стадий на строителството на ст. „ Локомотив ”  също съобщи, че не е взел участие в правенето на критериите за пазарното изследване или самата социална поръчка. Според него има  смущаващи неща, които могат да объркат построяването на стадиона поради неразбираемата етапност, а и финансиране,  като се застъпят двете поръчки.

В новата поръчка е заложено, че има обезпечени 24 млн. лв. с Данък добавена стойност за строителството. Не е ясно обаче по какъв метод те се застъпват с първия стадий. До този миг има в реалност обезпечени 24 млн. лв., измежду които 12 млн. лв. са от държавното управление, а още 12 млн. лв. са от заема, който тегли Община Пловдив.

Все още обаче не е ясно какъв брой ще коства първия стадий, защото ще има индексации на цената на част от дейностите, които са по методиката на Министерството на районното развиване. В същото време има решения на Общинския съвет за две суми по 5 млн. лв. за 2024 и 2025 година. Те обаче биха могли да бъдат хипотетично анулирани, тъй че в този смисъл не може тези средства да се вкарват в графата обезпечено финансиране.

Всички действия по втория стадий на Лаута би трябвало да бъдат приключени за 720 дни, или две години. Изискването към претендентите е те да са направили обект от същата категория, както и да са осъществили оборот от 70 млн. лв. в последните три финансови години.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР