Популярната зона за скално катерене Super Slide в Йосемити е затворена поради нарастваща пукнатина в скала в Кралските арки

...
Национален парк Йосемити, Калифорния — Популярна зона за скално катерене
Коментари Харесай

Национален парк Йосемити, Калифорния — Популярна зона за скално катерене в Национален парк Йосемити е затворена поради пукнатина, развила се в масивна гранитна скала.

Катерачи наскоро съобщиха за новата пукнатина от западната страна на формацията Кралските арки близо до маршрут за катерене, наречен Super Slide, според уебсайта на парка.

„Последващо разследване разкри, че тази пукнатина е откъснала частично голям скален стълб и че пукнатините се появяват активно“, се казва в уебсайта.

Зона, включваща няколко маршрута за катерене, беше затворена на 30 август „като предпазна мярка за намаляване на риска от падане на камъни“, се казва в уебсайта. Кратък участък от пътеката Yosemite Valley Loop Trail също беше затворен с установен обходен маршрут.

„Популярните маршрути Serenity Crack/Sons of Yesterday и Super Slide са включени в закриването“, добавя уебсайтът на парка.

Yosemite преживява много каменопади, причинени от естествени процеси всяка година , според Службата за национални паркове.

Дугите по стената на скалата, които дадоха името на Кралските арки, са причинени от вид изветряне, наречено ексфолиация, което кара гранитните плочи да падат. Други известни земни форми на Йосемити, като Half Dome, също са създадени от процеса.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР