Популацията на вълци, както и на други животни, в зоната

...
Популацията на вълци, както и на други животни, в зоната
Коментари Харесай

Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности

Популацията на вълци, както и на други животни, в зоната за отчуждение на Чернобил е повишена доста през последните години. След нуклеарната злополука през 1986 година това място е изоставено и заради неналичието на хора дивата природа стартира да процъфтява, написа IFLScience. В ново изследване екип от Принстънския университет се концентрира върху проучването на локалната популация на вълци, с цел да разбере по какъв начин са съумели да оцелеят в сурови условия на радиация и токсична околна среда.
Резултатите от проучването сочат, че вълците, обитаващи горите на Чернобил, генетично се разграничават от техните събратя, живеещи отвън района. Облъчените животни наподобява са развили защитни разновидности, които усилват възможностите им да оцелеят при неведнъж повишен риск от рак.
Според еволюционния биолог и екотоксиколог Кара Лав, която е изучавала чернобилските вълци в продължение на 10 години, през цялото това време тя и нейните сътрудници са получавали данни в действително време за това къде са били животните и степента на радиация, на която са били изложени.
Още през 2014 година Лав и сътрудниците й пътували до зоната на отчуждение и събирали кръвни проби от вълци, с цел да проучат реакцията им на радиация, причиняваща рак. Някои от животните също са били оборудвани с радио нашийници за събиране на информация за тяхното местоположение и излагане на нездравословното излъчване.
Резултатите от наблюденията демонстрират, че животните в зоната на Чернобил са изложени на над 1,28 милибара радиация всеки ден през целия си живот. За съпоставяне, това е повече от 6 пъти над пределната граница за хора.
Учените открили, че имунната система на вълците е изменена, сходно на хората, които са били подложени на лъчева терапия като терапия против рак. Нещо повече, генетичният разбор също посочил, че елементи от генома на вълка са придобили известна резистентност към рак.
Подобни проучвания съответстват с други наблюдения на полудиви кучета, живеещи в Зоната. Миналата година откривателите откриха, че тези животни са генетично разнообразни от домашните животни, които живеят в разнообразни елементи на света.
Лав и сътрудниците имат вяра, че резултатите от техните проучвания могат да бъдат потребни и за хората. Учените се надяват да употребяват тези данни, с цел да разпознават защитни разновидности, които биха могли да усилят възможностите за оцеляване при хора с рак. За страдание, пандемията от ковид и съветското навлизане в Украйна попречиха на откривателите да се върнат в Зоната и да продължат проучванията си.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР