Попадате на интересна, но леко неясна обява. Свързвате се с

...
Попадате на интересна, но леко неясна обява. Свързвате се с
Коментари Харесай

Подборът на кадри не е само хубави приказки и четене на CV-та

Попадате на забавна, само че леко неразбираема публикация. Свързвате се с лицето за контакт. Първо ви тормозят по всички вероятни информационни канали (когато отсрещната страна има въпроси), а след това не дават отговор с дни (когато пък вие желаете да попитате нещо). Срещате се. Оказва се, че обявата и действителната обстановка имат някои " дребни ", само че основни разлики. Поздравления, вие не сте на оглед на апартамент с брокер. На изявление за работа с рекрутър сте.

Във всички професионални групи и конгреси у нас изобилстват тематиките, в който работещите в сфери от интернационалните транспорти до front-end програмиране се оплакват от експертите по асортимент на личен състав. Твърде постоянно имат и за какво да бъдат недоволни, тъй като в метода на доста рекрутъри липсват неприкритост, емпатия и, в някой случаи, незадоволително прозрение в функциите, за които търсят личен състав. Наблюдението е на Бранимира Велева - експерт по асортимент на личния състав, която сега работи с разнообразни бизнеси на свободна процедура, а преди този момент е била част от екипите на компании като PPD и GoDaddy.
 HR експертите на Uber и HP в София поучават: по какъв начин да проведете съвършеното изявление за работа
HR експертите на Uber и HP в София поучават: по какъв начин да проведете съвършеното изявление за работа

Какво би трябвало да питаме, какво не би трябвало и по какъв начин да се държим?

Според нея целият развой по разкриване на най-подходящите претенденти би трябвало да бъде построен към нещо привидно просто, само че, става известно, дефицитно - честния диалог. Такъв е и нашият, в който си приказваме за HR сферата, погледната през очите на индивида, който е от другата страна на бюрото по време на изявлението за работа.

Трябва да знаеш кого търсиш и какво предлагаш

Едно от най-честите недоволства е, че рекрутърите не познават в елементи съответната роля, за която търсят хора. Това е изключително осезаемо в софтуерната сфера, където е доста интензивно преследването на гении.

" За да показва на един претендент оптимално добре компанията, за мен е значимо да я познавам, да знам кои са преимуществата и положителните практики - ти извършваш ненапълно един тип продажба. Аз считам, че би трябвало да сме откровени, не е наложително да представяме единствено позитивната страна, а по-скоро да покажем една действителна картина ", акцентира Велева.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Тя има и съответен образец. Неин клиент търси инженери, механици и електротехници за работа в индустриална среда в Белгия - това са хора, които имат ясни условия и упования и задават доста съответни въпроси по отношение на тях. " Аз имах шанса персонално да посетя тези компании и да видя какви са изискванията на работа - можех от първо лице да опиша на хората къде ще отидат да работят и при какви условия. Можех да им покажа видео и фотоси, да видят една действителна среда на работа, а не разказана само на приказки ", споделя тя.
 11 неща, които уверените хора в никакъв случай не вършат при изявление за работа
11 неща, които уверените хора в никакъв случай не вършат при изявление за работа

Те не бързат, не се извиняват ненужно и не се вършат на перфектни

Категорична е, че не трябва да се търси някаква бърза и лесна " формула " при търсенето на претенденти - има " базови характерности,зададени от клиента, от които не можем да избягаме ", само че те са единствено насочна точка: " От там нататък, аз съм от хората, които считат, че би трябвало да се постараем оптимално посредством диалога и посредством прозрение в CV-то и цялостния опит и да разберем каква е мотивацията на индивида да желае ролята, която предлагаме ".

Това е и повода тя да е скептична във връзка с всеобщо внедряваните " ботове ", които пресяват претендентите за работа в огромните компании: " Ролята на рекрутъра не е просто да прочетем подадена информация, тук има и миг на диалог, на чувство, на вътрешен глас. Това са неща, които при автоматизиран асортимент ги няма ".
 AI взема решение дали ще ви викнат на изявление, ето по какъв начин да му се харесате
AI взема решение дали ще ви викнат на изявление, ето по какъв начин да му се харесате

Алгоритмите за асортимент работят непрозрачно, само че въпреки всичко има тактики против автоматизирания отвод

В някои случаи обявата препраща към уебсайт на компанията, в който се чака претендентът да попълни доста информация. Полезно ли е това? " Попадала съм на случаи, в които задават забавни въпроси, които очевидно за тях са значими - само че дали тези въпроси не биха могли да бъдат заложени на изявление? Вероятно ще е по-добре, даже и в къс прелиминарен диалог. В доста други случаи се изисква информация, която може да се извлече непосредствено от CV-то, по този начин това се трансформира в загуба на време за претендента ", дава отговор Велева.

Не е срамно да се приказва за пари

За да има диалог, би трябвало да вземат участие две страни. Твърде постоянно обаче и търсещите работа се оказват в плен на " формула " - какво и по кое време могат да питат и какво при никакви условия да не повдигат като тематика. Затова и постоянно разискването на финансовите параметри остава напълно най-после, а за обществените пакети не остава време.

" Смятам, че заплатата би трябвало да се знае през цялото време - както е при цената на всяка една услуга. Не съм последовател на метода, в който следва да проведеш диалог и да изпратиш имейл преди да знаеш каква е цената на услугата, това е загуба на време и за двете страни. Трябва най-малко да се дава диапазон, не мисля, че играта с " Вие какъв брой очаквате? " е обективна ", безапелационна е Велева.
 5 мита, поради които получавате по-малко пари
5 мита, поради които получавате по-малко пари

Няколко тънкости при договарянията за заплата - от HR експерт

Тя обаче признава, че не е всеобща процедура в България да се дава такава информация: " Аз персонално не разбирам тази процедура - в случай че човек си е сложил един най-малко и ние не можем да го покрием, нещата просто няма да се случат ".

Все повече стартират да се разясняват и обществените придобивки - първо от хора в браншове като IT и фармацията, където това е стандарт, само че към този момент е тематика и при други експерти.

А е значимо, демонстрира и личният опит на Велева, която признава, че е подценявала обществения пакет преди да мине на свободна процедура: " Всичко зависи от теб, в това число и във връзка с здравния пакет. Тогава си даваш сметка, че това са един куп неща, които компанията освен финансово, само че и организационно е поела като ангажимент ".

Грешките се виждат от вътрешната страна

Велева има опит с огромни корпорации и разнообразни по мярка компании и стартъпи в няколко разнообразни бранша. Не е мъчно за нея обаче да уточни някои от неприятните практики, поради които най-после чиновниците остават с усещането, че не са получили най-хубавото предложение по отношение на опциите, а фирмите - че не избират измежду в действителност най-подходящите евентуални фрагменти.

Започва се още от обявите: " На мен персонално не ми подхожда форматът обявите, които всеобщо се разгласяват. Аз съм доста пряк човек и считам, че доста постоянно има по няколко непотребни параграфа. Така информацията става прекалено много - има неща, които, сякаш, се поставят единствено за размер. Оригиналността и приказките са непотребни - всичко би трябвало да е доста по-стегнато ".
 8 образеца за подвеждащи въпроси по време на изявление за работа и по какъв начин да отговорите на тях?
8 образеца за подвеждащи въпроси по време на изявление за работа и по какъв начин да отговорите на тях?

Как да методите, с цел да оставите приятни усещания

Според Велева положителната публикация е къса и съответна, а в хода на диалога с претендента се влиза в дълбочина във всяка от тематиките.

Именно в хода на беседата прекомерно постоянно обаче се вижда от време на време слабата подготовка на експерта по асортимент. При неприятна връзка (било то сред отдели в една огромна компания или сред клиент и външен подизпълнител) може да се стигне и до обстановки, в които човек кандидатства за дадена позиция, а се оказва на изявление за друга или внезапно сред обособените кръгове се трансформират значими неща като езиковите условия.

" Също не е необичайност да аплайваме за дадена роля и компанията да се свърже с нас месец по-късно. Това не приказва добре за нея - това е дълъг интервал в една динамична среда, за което време може към този момент да си почнал нова работа или най-малкото тотално да си не запомнил защо става въпрос. Показателно е по какъв начин компанията провежда и възнамерява своята работа ", разяснява Велева.

Неприятна наклонност е неналичието на противоположна връзка - по думите ѝ в 90% от случаите такава няма или е изцяло официална. " Трябва да подчертая, че в HR фирмите постоянно това се случва не от отвращение, а от извънредно претрупан график и от липса на време - доста сътрудници работят едни за мен безумни и безобразни часове и просто не могат да смогнат ", показва Велева.

И тук идва казусът с упованията към рекрутърите: " Не споделям, че моят метод е всеобщ, само че, както всичко друго в бизнеса, би трябвало да слагаме действителни упования - даже вътрешно във компанията. Когато се каже " Търсим такава роля, това е срокът ", би трябвало да можем да споделяме " Да, това е допустимо " или " Не, това е невероятно ". Не може да одобряваме едно задание без връзка ".

Иначе рекрутърът се трансформира в елементарен реализатор, който просто " отмята " задания без да вниква в тях и без да се интересува от резултата - като брокер, който не знае какви жилища продава. А от това не печели никой.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР