Понякога в природата има събития, за които трябва да почакаме.

...
Понякога в природата има събития, за които трябва да почакаме.
Коментари Харесай

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Понякога в природата има събития, за които би трябвало да изчакаме. Някои от тях, като идния американски цикадокалипсис (очакваното пробуждане на милиарди инсекти в САЩ), може и да не са толкоз известни - до момента в който от другата страна на езерото, в Бирмингам, Англия, ботаниците са разчувствани да разкрият цъфтежа на своята Сапфирена кула (Puya alpestri).

Цъфтежът на неповторимото растение от чилийските Анди може да отнеме до 10 години. Сапфирената кула е член на фамилията на бромелиите, далечно обвързвано с ананаса. Обикновено това растение се среща на висока надморска височина до 2200 метра в планините и разчита на колибри, които опрашват цветовете му.

Вместо това в Сухата оранжерия в Ботаническата градина на Бирмингам ботаниците употребяват четки за боядисване, с цел да възпроизведат този резултат. Цветовете са зашеметяващо железно тюркоазени с блестящо оранжеви прашници (частта от тичинката, където се образува прашецът), които се намират сред тъмнозелените листа и бодли.

" Всяко цвете устоя единствено няколко дни, което ни дава стеснен прозорец от време, с цел да подадем ръка на природата. При отсъствието на естествените опрашители вместо това ще се опитаме да опрашим ръчно " , изяснява старшият градинар на оранжерията Алберто Тринко в изказване.

Екипът твърди, че растението е в сбирката от 20 години. Смята се, че растението ще цъфти единствено сред 10 дни и две седмици, което дава къс период да се насладите на тази впечатляваща рядка панорама.

" То пораства доста постепенно, тъй че да станем очевидци на грандиозния му разцвет е по едно и също време вълнуващо и рядко " , споделя Тринко.

За страдание това растение е известно като монокарпично, което значи, че след цъфтежа растението умира. Въпреки това екипът е създал проект за това.

" Надяваме се, че опрашването на цветовете с четка за приемане на семена ще ни разреши да осигурим наличието на този необикновен тип в нашата сбирка, с цел да могат бъдещите генерации да идват и да му се възхищават " , заключи Тринко.

(Във видеото може да научите повече за: Най-опасните растения на планетата)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР