Понякога се чудим какво му се върти из главата на

...
Понякога се чудим какво му се върти из главата на
Коментари Харесай

Наблюдавайте рисунките на децата

Понякога се чудим какво му се върти из главата на детето. Не може да изясни, не знае по какъв начин да изрази възприятията си, срами се да каже – аргументите за мълчанието могат да бъдат доста и най-различни. Родителите виждат, че малчуганът страда, само че не схваща за какво.

Почти всяко дете рисува. Това е най-ранният метод, посредством който детето показва себе си, най-ранното умеене, което придобива като външен образ на душата и на настроението си.

Наблюдавайте цветовете, които използва; фигурите, които очертава; израженията на лицата; животните. Дори да ви се костват от време на време безсмислени драсканици, рисунките крият обръщение и смисъл .

Най-често децата обичат да рисуват фамилията си – мама, тати и аз. Наблюдавайте освен израженията на лицата, само че също разположението на телата.

За какво тъкмо става дума?

Според изследване родители, които чакат второ дете в фамилията, следят постоянно, че на рисунките детето е хванато за ръката на бащата, а майката стои някак настрана с огромен стомах. Дори когато дребното се радва за появяването на братчето или сестричето, на подсъзнателно равнище евентуално се усеща застрашено. Може би схваща, че мама прави все неща, свързани с идното раждане – приказва за бебето, купува дрешки, върви по прегледи… Имайте поради, че даже физическата смяна във фигурата на майката се отразява на детското мислене, т.е. мама се трансформира, тя към този момент няма да бъде същата, към този момент не е тъкмо като моята мама. И тогава таткото е родителят от двамата, който наподобява по-малко изменен.

Наблюденията демонстрират , че когато в фамилията се роди второто дете, рисунките наподобяват почти следната комбинация – мама, тати и бебето са някак на едно място, а баткото или каката е някак обособен и независимо ситуиран. В първия миг родителите евентуално няма да си дадат сметка даже какво следят и за какво това е по този начин. Не биха обърнали внимание или биха сметнали, че е нещо инцидентно. Но не е. Наблюдавайте рисунките на децата си, тъй като посредством тях те постоянно приказват с вас. Всъщност по този метод детето ви споделя, че се усеща подценено и се съмнява в обичта на мама и тати.

Разбира се, че вашата обич не е намаляла, само че също по този начин би трябвало да разберете, че когато насочвате вниманието си главно към новопоявилия се член на фамилията, „ старшият “ ревнува и се усеща отритнат. И тъй като бебето няма по какъв начин да се оправи без вас и несъмнено има потребност от майчина милувка, от бащина протекция, то би трябвало да измененията нещо в отношението към първородното. Колкото и да сте изтощени, когато бебето спи, отделяйте време за по-голямото дете. Опитайте се да вършиме нещата, които сте правили преди появяването на второто. Включвайте го в грижите по дребното. Не го притискайте, дайте му време да свикне и да види, че в действителност братчето или сестричето не му лишава мами и тати, а в противен случай – има още едно дребосъче за обичане. Семейството е пораснало. Какво по-хубаво от това!

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР