Понякога най-ефективното решение срещу дадено заболяване е ползването на лечебни

...
Понякога най-ефективното решение срещу дадено заболяване е ползването на лечебни
Коментари Харесай

Маточина – далеч не само антистрес билка


Понякога най-ефективното решение против обещано заболяване е използването на лечебни средства от природата, които са добре проучени и познати. Сред тях попадат билките , някои от които са познати като средства от националната медицина още от древността. Водеща в тази група е маточината .

Маточината, или Melissa officinalis, е измежду най-добре проучените билки от фамилията на ментата . Действието й е показано при редица здравословни проблеми, а максимален фармакологичен и медицински интерес будят листата на билката. Екстракт от тях се включва в състава на разнородни лекарствени средства и хранителни добавки.

Притежавайки доста приятния мирис на лимон , листата на маточината се употребяват също за изработката на вкусни чайове и отвари, тинктури, био масла и други лечебни артикули.

Най-добре проучено е позитивното деяние на маточината върху нервната система и удобното й дествие при тревога , нараснала нервна възбудимост, бодърствуване и други В последните години обаче маточината придобива славата на широкоспектърно деяние и приложението й за медицински цели се разраства.

При сърдечни проблеми
Доказано е укрепващото деяние на маточината върху сърдечната активност. Като чай или в състава на хранителни добавки, маточината се употребява сполучливо при високо кръвно налягане и за справяне с разнообразни аритмии . Повлиява добре всяко разминаване в естествения сърдечен темп и е еднообразно ефикасна при интензивен или занимателен пулс.

Против гъбички и бактерии
Маточината работи и като естествено антибактериално и противогъбично средство. Чай от маточина идеално добавя лекуването при бактериални инфекции на дихателните пътища , каквито постоянно се развиват като затруднения на грипа. Външно смес от маточина се употребява за лекуване на рани и предотвратяване от инфектирането им.

Тясно профилирано противовирусно средство
Проучванията демонстрират,че маточината се употребява сполучливо против една от най-честите вирусни инфекции при индивида, водеща до поява на херпес на устната . Много мъчно е да се отстрани дефинитивно този проблем, само че с локално използване на дестилат от маточина може да се удължи доста интервалът на ремисия на херпеса. Билката облекчава и някои от признаците на херпеса – най-много сърбежът и паренето.

Мощен антиоксидант
Богатият на биофлавоноиди състав на маточината подсигурява доста дейно обезвреждане на свободните радикали в организма и отбрана от многостранните им прояви.

Изявено противораково деяние
Безспорно максимален интерес в последните години буди приложениеот на маточината за предварителна защита на някои ракови болести. Вече е известно, че билката е измежду доста дребното лечебни артикули, повлияващи глиобластомата . Това е характерна форма на рак, поразяваща мозъка, която е нелечима със средства от обичайна медицина. Маточината обаче може да провокира апоптоза (спонтанна клетъчна смърт) на раковите кафези при глиобластома. Има данни и за положителен резултат на билката при други форми на рак – на черния дроб, на дебелото черво, на гърдата, при левкемия и други

Свързани публикации.. Маточина - успокоява мозъка и бори вирусите 0 Да успокоим нервите с маточина! 1 Антистрес терапия на работното място 0

Неутрализиране на радиационни облъчвания
Последните изследвания сочат, че маточината може да обезврежда и провалите върху разнообразни кафези, породени от облъчване при излагане на нараснали дози радиация. В сходни случаи билката сполучливо обезврежда формиращите се в клетките рискови радикали и други биоактивни молекули.

Маточината предлага опция за вътрешно или външно приложение в най-разнообразни форми и против най-разнообразни здравословни проблеми. А най-радващото е, че научният интерес към нея продължава да пораства , което подсигурява, че приложението й в здравната сфера ще се разраства от ден на ден. Това е прелестна вероятност, имайки поради какъв брой всеобщо се среща билката у нас.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР