Понякога може да не разбираме поведението на детето. Понякога може

...
Понякога може да не разбираме поведението на детето. Понякога може
Коментари Харесай

Не искайте от детето да влезе във вашия свят, а влезте вие в неговия

Понякога може да не разбираме държанието на детето. Понякога може да ни се желае да се държи по друг метод. Понякога може да ни се коства, че в никакъв случай няма да го разберем. Сякаш не е наша плът и кръв.

Връзката с детето се състои в това да се потопим в неговия свят, да разберем страстите му и да поддържате връзка по метод, който в действителност дава отговор на възприятията и прекарванията му. Това е дълбока, сърдечна връзка, която се поражда от способността да забележим света през очите на детето и да го почувстваме през сърцето му.

Лесно е да раздаваме заповеди, команди, да постановяваме правила.

Децата, несъмнено, имат потребност от правила и граници, в противоположен случай сами ще се объркат и няма да се усещат сигурни и уверени. Нашата работа е да бъдем преди всичко техни родители, а не другари. Правилата и границите са значими, с цел да може детето да си сътвори рутина и да има познание за вярното и неправилното, за разрешеното и непозволеното, за положителното и злото.

Трудно е да изслушаме, да запазим хладнокръвие, да бъдем търпеливи и разбиращи.

Детето се усеща несъмнено, когато играем на негова територия. Не се опитвайте да го извадите от зоната му на комфорт, с цел да му дадете урок. За да изградим пълноценна връзка с детето и да имаме пълноценно другарство, би трябвало да се научим да следим, да забавим темпото, да слушаме, да сме търпеливи. Трябва да срещнем детето там, където е то, на какъвто стадий от живота си се намира то.

Една от най-големите неточности на родителите е, че отхвърлят да одобряват, че детето им се трансформира. Какво стана с моето малко дете, къде отиде това усмихнато, радостно дребосъче, което ме обгръщаше с ръце през шията и ме разсмиваше с всяка своя дума?

Отговорът е: „ тук “! Тук е това дребосъче, само че то пораства и в това е чудото на живота. Не приемайте като нещо неприятно, че детето се трансформира. Промяната е част от порастването, а порастването е част от живота. Това значи, че детето ви върви по своя път, че е крепко. Радвайте се и благодарете на ориста, че имате шанса да бъдете част от този път.

Не вменявайте възприятие на виновност у детето. Оставете го да изрази себе си. Опитайте се да го разберете, подкрепете го. Бъдете част от смяната му и не забравяйте да му показвате, че го обичате. Всичко може да се промени, само че не и обичта на мама и баща.

Цветелина Велчева ©

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР