Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни

...
Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни
Коментари Харесай

Никола Минчев: Поуката, която можем да извлечем от участниците в събранието в Оборище, е да се водим от националния интерес


Понякога животът ни изправя пред сложен политически избор, принуждава ни да вземаме тежки решения с последствия върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в разнообразни позиции, неведнъж даже противоположни. Но постоянно би трябвало да се водим от националния интерес, от принадлежността си към демократичния свят и от верността към неговите полезности. Това е и поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в събранието в Оборище. Това сподели в словото си ръководителят на Народното събрание пред стотици българи, пристигнали през днешния ден на Националния събор-поклонение в историческата околност Оборище, където се е състояло Първото Велико национално заседание през 1876 година, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Той напомни, че ролята на това заседание е оценена още от Захарий Стоянов, който го назовава „ велико национално заседание “, а делегатите в него дефинира като депутати. 



Председателят на Народното събрание уточни, че и тогава е имало разгорещени диспути – за гласоподаване на компетенции на апостолите да вдигнат въстанието и да го управляват, какви да бъдат формата и характерът на въстаническите дейности, само че всички са единомислещи за нуждата от експлоадиране на въстание. Демократично определени, те показват бунтовните настроения и жаждата за независимост на българския народ. Тези първи наши депутати са на висотата на своята отговорност и с разсъдък и решителност извършват историческата задача, за която са определени, добави още.

На поклонението в местността Оборище участваха още регионалният шеф на Пазарджик, народни представители, духовници и жители.

Пред паметника в местността бяха положени венци и цветя от държавни и общински институции, кметове политически партии и публични организации. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР