Понякога двете чертички от теста за бременност се бавят и

...
Понякога двете чертички от теста за бременност се бавят и
Коментари Харесай

Как започва една инвитро процедура – стъпка по стъпка

Понякога двете чертички от теста за бременност се бавят и двойката, изправила се пред този проблем, стартира да си задава куп въпроси. Понякога отговорът на тези въпроси се оказва инвитро методиката, която през последните 30 години е дала живот на хиляди бебчета по целия свят.

В поредност от публикации експертите от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ ще показват на наличен език стадиите и процесите на самата инвитро процедура, с цел да могат бъдещите родители да са осведомени тъкмо какво им следва.

Първата стъпка е двойката да изберете акушер-гинеколог, който е и задоволително добре подготвен репродуктивен експерт. С помощта на този доктор и екип от експерти, разполагащи с нужното съоръжение, възможностите за триумф се усилват доста. Важно е да се помни, че инфертилитетът визира в идентична степен както дамите, по този начин и мъжете, по тази причина е добре пътят към мечтаното бебе да стартира дружно – с посещаване на репродуктивния експерт и разискване на проекта за забременяване.

По време на първата консултация репродуктивният експерт ще снеме щателна и цялостна анамнеза и на двамата сътрудници, като се взимат се под внимание предходни проучвания, съпътстващи болести, рискови фактори и се разискват с двойката проект на държание и следващи проучвания. На дамата се прави обзор с ултразвукова диагностика за снемане на гинекологичен статус и оценка на положението на яйчниците, матката, дебелината на маточната лигавица и други

Следва серия от прегледи при дамата, в които се наблюдава най-малко един менструален цикъл с измененията, настъпващи през неговите етапи. Препоръчително е първият обзор с ултразвукова диагностика да се организира на 9-10 ден от месечния цикъл при естествена дълготрайност на цикъла от 28 дни. При по-продължителен цикъл, да вземем за пример над 32 дни, е целесъобразно прегледът да е на 12-13 ден. Дължината на месечния цикъл се пресмята от първия ден на кървене от предходния месец до първия ден на кървене в настоящия месец.

Освен изброеното дотук, от лекаря най-често се назначават следните проучвания

При дамата се изследват така наречен базални хормони сред трети и пети ден от цикъла –LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл). Повече за другите хормонални проучвания, които могат да бъдат назначени от лекуващия доктор, можете да прочетете в специфичния хормонален справочник, оповестен за улеснение на пациентите на болничното заведение тук.

Изследва се проходимостта на маточните тръби посредством хидротубация под ултразвуков надзор или посредством хистеросалпингография (т.нар. „ цветна снимка” – HSG). Повече за това проучване може да прочетете тук.

На мъжа се назначава елементарна спермограма, за която повече информация е оповестена тук. По преценка на лекуващия репродуктивен експерт на сътрудниците могат да бъдат назначени и други проучвания, като цитогенетичен разбор, генетично проучване за вродени тромбофилии, спермограма с оценка по Крюгер, така наречен разширена спермограма и други

След като резултатите от горните проучвания са подготвени, двойката организира консултация с лекуващия доктор и при липса на контраиндикации се възнамерява идната инвитро процедура. Тя започва с яйчникова стимулация на дамата с хормонални препарати или така наречен следена овариална хиперстимулация. Повече за нея очаквайте в идната публикация, направена от експертите на Медицински комплекс „ Д-р Щерев “.

Повече за хормоналната стимулация очаквайте в идната публикация от нашата поредност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР