Понякога, четейки класиката или се връщайки към руската история, се

...
Понякога, четейки класиката или се връщайки към руската история, се
Коментари Харесай

Георгий Малинецки: Не забравяйте Аляска!

Понякога, четейки класиката или се връщайки към съветската история, се оказвате, че желаете да „ редактирате “ доста елементи. Фентъзи книгите от време на време разказват това. Това е историята на Аляска. Тази територия, открита от Михаил Гвоздев и Иван Фьодоров през 1732 година, е била съветско притежание в Северна Америка. През 1867 година, по време на ръководството на Александър II, тази част от страната ни в Америка с повърхност от 1 518 000 квадратни километра е продадена на Съединените щати за 7,2 милиона $, т.е. по 4 $ 73 цента на квадратен километър. Приходите са изразходвани от Русия за закупуване на части за железопътния превоз от чужбина...

Да не приказваме за златната тресчица в този район в края на XIX век, нефта, газа, въглищата, цинка, кожите. Но в случай че през днешния ден Аляска принадлежеше на Русия, тогава геополитическата картина в света би била доста по-различна. Всичко тук е като в съветска приказка - не можете да раздадете нещо, чието значение не разбирате. Селянинът раздава това, което не схваща, а след време би трябвало да изпрати сина си в пъкъла с всички проблеми, свързани с това.

Както през XVI век развиват територии, през XXI век се занимават с откриването и развиването на научното пространство. Една от най-важните му области през днешния ден е изкуственият разсъдък. Нашият президент споделя същото: „ Изкуственият разсъдък е бъдещето освен на Русия, той е бъдещето на цялото човечество. Има колосални благоприятни условия и закани, които през днешния ден е мъчно да се плануват. Който стане водач в тази област, ще бъде държател на света. И в действителност не бих желал този монопол да бъде съсредоточен единствено в нечии ръце”. С една дума, ИИ в Русия би трябвало да се приема съществено. Открихме Аляска, просто се разпоредихме с парцела си по чудноват метод. В региона на ИИ също имаме какво да открием.

Тази технология е значима, тъй като може фрапантно да промени обществото.

Индустриалната гражданска война освобождава хората от потребността от тежък физически труд. Дигиталната гражданска война, която се случва в този момент, може да избави хората от рутинната умствена работа. Такива са множеството работни места в областта на услугите. Изкуственият разсъдък в него в близко бъдеще може да размени хората. Един от водещите специалисти по изкуствен интелект, Кай-Фу Лий, предвижда, че след 10-15 години 40-50% от служащите в Съединени американски щати ще останат без работата, която правят в този момент. Те ще бъдат сменени от компютри.

В момента в тази област се случва гражданска война. Системите, които моделират мозъка в тяхната конструкция – невронните мрежи – са научили доста. Виждаме света в седем цвята, опциите на конусите и пръчките, които реагират на светлината, са лимитирани. Освен това има дузина други системи за обработка на изображения, заради което физиолозите постоянно споделят, че ние „ виждаме с мозъка “. Сега си представете, че имаме няколко милиарда електромагнитни датчика и стотици равнища на обработка на изображения. Такова " око " " вижда " доста повече от нашето. Да кажеш, че вижда хиляда цвята, е да не кажеш нищо...

Преди към 40 години забележителният полски публицист на научна фантастика Станислав Лем написа парадоксалното есе " Оръжейните системи на XXI век ". Той предвижда, че ИИ даже не е нужен, неестествен инстинкт е задоволителен за оръжия и единствено това ще разреши войните да се водят без хора. Стотици хиляди силициеви инсекти, обединени в ята и рояци, ще се бият между тях. Представете си рой от дребни вездесъщи дронове и заплахата от сходна вероятност ще стане явна за вас. Естествено, главната част от сегашните оръжия ще се трансфорат в непотребен отпадък. ИИ към този момент ни приближи доста до реализирането на прогнозата на Лем. Време е да се подписа контракт за възбрана на тези типове оръжия.

Качествената смяна е, че компютрите са се научили да се учат един различен. Програмата “Алфа 0”, откакто е научила разпоредбите на играта го, основава невронни мрежи и ги кара да играят между тях, като в същото време усъвършенства логаритмите си. Така тренираната стратегия побеждава освен международния първенец, само че и всички водещи играчи. Струва си да помислим за мястото на човек в тази нова действителност.

Кай-Фу Лий назовава Китай и Съединени американски щати сили на изкуствения разсъдък. Тези страни отиват в незнайното, надявайки се да открият нови континенти в компютърната действителност. А ние къде се намираме?

През февруари тази година Бизнес и културният център на Белоруското посолство в Русия беше хазаин на научна конференция „ Проектиране на бъдещето. Хоризонти на цифровата действителност “, фокусиран върху ИИ. Стана ясно, че има забавни хрумвания и съответни резултати, както и огромен оптимизъм на откривателите. Моят някогашен аспирант, а в този момент един от водещите специалисти в региона на ИИот Московския физико-технически институт М.С. Бурцев работи с ИИ, който проучва текстове. Напредъкът е страховит!

„ Ако оставите на машина да прочете първия том на „ Война и мир “, ще напише ли втория том? “ – „ Разбира се, че ще го напише, единствено че малко по-различно от този на Толстой “.

Служител на Института за просвета и технологии " Сколково " И.В. Оселедец изясни, че задания, които до неотдавна изискваха големи разноски и работата на огромни екипи, в този момент се извършват бързо и от няколко индивида. Например, набор от " наблюдаващи " може да разреши на компютрите непрекъснато да следят и вечно да записват траекторията на всеки гражданин на голямата страна въз основа на данни от снимане. Единственият въпрос е дали би трябвало да се направи.

„ Кога ще би трябвало да носиш маска, с цел да бъдеш свободен? “. " Много скоро. Но тя няма да помогне доста. Вече знаем по какъв начин да разпознаваме хората по походката им. "

Очевидно най-големият оптимист на конференцията беше служителят на Института по приложна математика В.С. Смолин, който счита, че в идващите 3-4 години може да се появи мощен изкуствен интелект, съпоставим по умствени качества с индивида.

Всичко наподобява забавно. Въпреки това, финансирането за работа с ИИ в Русия е 325 пъти по-малко, в сравнение с в Китай. Там, където един чиновник мисли, те основават цяла институция. Не можем да доплуваме до Аляска в компютърно пространство по този метод.

И тук ми идват на разум две истории. Беден бедняк влиза в храм и моли Бог да му помогне, да речем, да завоюва милион от лотариен билет. Минава ден, два, месец, още един. И най-после свещеникът моли: „ Е, помогни, Господи, та този злощастник! “ И Всемогъщият дава отговор: „ Да, бих оказал помощ, само че дано първо да си купи билет! “ Явно е време да си купим билет.

Ветераните от нуклеарната промишленост на Съюз на съветските социалистически републики споделят, че при започване на основаването на атомната бомба ръководителят на плана Лаврентий Берия събра учени, с цел да схванат какво да вършат. Фразата е на изключителния физик, притежател на Нобелова премия Капица: „ Съгласен съм с сътрудниците, че би трябвало да се направи това, което те оферират. Но аз виждам на този въпрос инженерно. Ще има пари - ще има бомба. Ако няма пари, няма да има бомба.”

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР