Понеже ще говорим за проектиране на гигантски небостъргачи, то като

...
Понеже ще говорим за проектиране на гигантски небостъргачи, то като
Коментари Харесай

Архитект, автор на чинията на Бузлуджа, планира небостъргачи в Пекин и Москва, поне 2 пъти по-високи от тези в Дубай!

Понеже ще приказваме за планиране на великански небостъргачи, то като насочна точка за съпоставяне ще вземем тези, към този момент издигнати в Дубай. А за какво тъкмо в Дубай са решили са смаят света с рекордно високи небостъргачи? Отговорът е в упоритостите на емирите на тази импозантна столица на Обединените Арабски Емирства, стремящи се по всякакъв начин да притеглят внимание с голям брой амбициозни строителни планове. Но както е при достигането на всеки връх, постоянно се появява някой, който желае да го надмине! В този случай се касае до планиране и осъществяване на рекордно високи небостъргачи. До този миг, претендентът за популярност е българският проектант Георги Стоилов, творил по време на тоталитарното ръководство на Тодор Живков и сътворил прочулата се в последно време паница на връх Бузлуджа. Впрочем не е учудващо, че планът за тази „ извънземна “ забележителност е бил предоставен на другаря Стоилов – той е потомствен болшевик, обикалял като партизанин горите дружно със своите родители.

В тази връзка ще прибавим, че Стоилов е твърдо уверен, че Българска социалистическа партия ще придобие трайни права върху неговото вълнуващо създание на връх Бузлуджа.

Е, времето ще покаже състоятелността на това му разбиране. В залеза на своя креативен живот архитектът – болшевик стартира да демонстрира несъмнено мегаломански упоритости. Той има намерение да показа два свои „ последни “ грандиозни плана на свръхвисоки небостъргачи, два пъти по-високи от тези в Дубай. И несъмнено, ще са ситуирани в столиците на Китай и Русия. Този в Пекин би трябвало да е 500 етажа и да доближава 1500 метра, само че плануваният за съветската столица ще е – както и би трябвало да бъде – със 100 метра по-висок. Грандиозно, само че дали е осъществимо? Чертежите на арх. Стоилов несъмнено ще бъдат прегледани грижливо, с цел да се реши дават отговор ли на актуалните условия при градежа на свръхвисоки здания. Но което е по-важно, целесъобразно ли е да се хвърлят великански средства за тази цел? Защото и Китай и Русия са посочили, че упоритостите им да са „ най- “ в дадена област към този момент са съобразени с икономическа доходност! Така или другояче, да свалим шапка пред българския архитект; каквито и да са подбудите му, зад тях ясно се долавя желанието да популяризира своята – само че в същина – българската даровитост в региона на архитектурното планиране! Защото никой няма да се интересува от политическите му пристрастия, а от проектантските му умения!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР