Понеделник е исторически ден за САЩ. За първи път в

...
Понеделник е исторически ден за САЩ. За първи път в
Коментари Харесай

Мълчанието на порноактрисата. Какво следва за Тръмп след началото на първия наказателен процес срещу него

Понеделник е исторически ден за Съединени американски щати. За първи път в историята на страната стартира углавен развой против някогашен президент - републиканецът Доналд Тръмп. В него е намесено и името на порноактрисата Сторми Даниълс. Как ще се отрази това на предизборната акция на Тръмп?

Малко преди президентските избори през 2016 година Доналд Тръмп дава огромна сума пари на порноактрисата с псевдоним Сторми Даниълс . Според прокурорите в щата Ню Йорк задачата е била тя да не разкрива, че двамата са имали полова връзка, тъй като това може да повлияе на предизборната му акция тогава.

Днес, 8 години по-късно, Тръмп към този момент е в третата си предизборна акция, а делото към този момент е в съда. Това е първото от четири наказателни каузи, заведени против някогашния президент, което ще бъде прегледано, и е казус в историята на Съединени американски щати.

На фона на идните президентски избори в края на 2024 година, на които Тръмп е сигурният претендент на Републиканската партия, процесът може да изиграе значима роля за изборните настройки. В идващите редове събрахме всичко най-важно, което би трябвало да знаете.
Какви са обвиняванията
Детайлите по делото са известни от 2018 година, когато някогашният юрист на Тръмп Майкъл Коен беше упрекнат от прокуратурата във връзка със случая. По това време не беше допустимо да бъде упрекнат и самият Тръмп, защото американското законодателство не разрешава да се водят каузи против настоящ президент.
 Сторми Даниелс против Доналд Тръмп. В какво е упрекнат някогашният президент на Съединени американски щати  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Според обвиняването заплащанията, с които Тръмп е опитал да прикрие връзките си с Даниълс, са в нарушаване на закона за финансиране на предизборните акции. Твърди се, че тя е получила 130 000 $ с посредничеството на Коен в замяна на мълчанието си.

Бившата моделка на Плейбой Карън Макдугъл също е получила пари против безмълвие. В нейния случай те са били от подкрепящия Тръмп издател на американския таблоиден вестник National Enquirer.

Компанията, която има National Enquirer, призна за нарушаването, а Коен излежа присъда в пандиза.
Как може да се отрази това на акцията
Процесът ще продължи сред шест и осем седмици. За разлика от други каузи, които се водят против него и които не са наказателни, в този момент Тръмп е длъжен да участва на съвещанията. Все отново е допустимо да се създадат някои изключения за наличието му в залата при избрани редки условия, написа Би Би Си.

Ако не участва, той може да бъде задържан или пък отсъствията му да повлияят отрицателно на присъдата.

Затова и се чака процесът да попречи на Тръмп да води пълноценно акцията си. Освен че ще отнеме огромна част от времето му през идващите седмици, делото може да му коства финансови средства, които другояче би вложил за предизборни събития.
Каква гласност ще има
Щатът Ню Йорк има по-стриктни правила във връзка с обществения достъп до правосъдни съвещания спрямо други щати. Това значи, че процесът най-вероятно няма да се излъчва и в залата ще участват стеснен брой хора.

Съдията по делото Хуан Мерчан би могъл да направи изключение, само че по време на предварителните чувания не е допускал камери в залата и наподобява малко евентуално да промени решението си по време на процеса.

Въпреки това Тръмп евентуално ще разяснява процеса в обществените си изяви отвън залата, както и в обществените мрежи. До момента той използваше наказателните каузи против себе си в своя изгода за набиране на средства, като твърдеше, че те са част от политически скрит план против него. Финансовите доклади за акцията му предходната година демонстрираха скок в даренията след обвиняванията му, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Reuters/Ipsos този месец обаче откри, че болшинството от гласоподавателите считат, че обвиняванията против Тръмп в Ню Йорк са съществени. Около една четвърт от интервюираните републиканци споделят, че не биха дали своят вот за Тръмп, в случай че той бъде наказан. Другите каузи
Този развой е един от общо четири наказателни тела, които са заведени против Тръмп, като останалите три обвинявания са още по-сериозни. Второто е във Флорида, където той е упрекнат в хипотетично непозволено боравене с.

Третото е във Вашингтон и е обвързвано с на 6 януари 2021 година, когато поддръжници на Тръмп нахлуха в седалището на законодателната власт след загубата му на президентските избори в края на 2020 година

Последното наказателно дело против някогашния президент е в щата Джорджия и е за. Тръмп е обвинен и по редица други цивилен каузи.

Стратегията на правния му екип е да апелира на всяка крачка от делата в опит да отсрочи възможна присъда, която би била невъзможна, в случай че бъде определен на власт на идващите избори в края на годината.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР