Поне три години на един и същ постоянен или настоящ

...
Поне три години на един и същ постоянен или настоящ
Коментари Харесай

Три години уседналост за прием на първолаци в София


Поне три години на еднакъв непрекъснат или сегашен адрес в София в прилежащия регион на учебното заведение съвсем несъмнено ще подсигурява банкет на детето в първи клас. Това ще е водещият аршин за записване на първолаци.

С новата система за банкет в първи клас се основава по добра опция за надзор върху процесите на кандидатстване, класиране и банкет на учениците в общинските учебни заведения, написа в отчета до СОС, импортиран от зам.-кмета по обучение Тодор Чобанов, заяви оffnews.bg.

Тригодишната уседналост слага детето в първа група. Във втора група влизат хлапетата с адрес в региона на учебното заведение от най-малко 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със заменен адрес през последната година. Последната четвърта група ще включва деца от други региони.

Когато броят на децата в избрана група по водещия аршин надвишава местата за 1-и клас, влизат в действие 4 спомагателни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото учебно заведение. Кръгли сираци ще получават спомагателни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са приключили подготвителна група в същото учебно заведение - по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират дружно и над одобрения брой възпитаници в паралелка, в случай че най-малко един от тях е признат.

Изключения ще се вършат единствено за школата, в които има паралелки за проучване на хореография, изобразително изкуство и музика.

Изготвянето на новите правила за банкет в първи клас се наложи, откакто Комисията за отбрана от дискриминация дефинира някои от досегашните спомагателни критерии като дискриминационни.

Прилежащите региони към всяко учебно заведение са избрани по този начин, че да не се стига до рядкости "живея против учебното заведение, само че попадам в региона на друго ". Те няма да съответстват с административните региони.

Предложението за новата система за първи клас предстои на писмени съвещания до 5 февруари. Становища, отзиви и мнения могат да бъдат изпращани: на книжен притежател до Московска 33, сутерен – фронтофис, на вниманието на доцент доктор Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и по електронен път: [email protected]
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР