Поне седем чужденки - жени и момичета бяха убити, а

...
Поне седем чужденки - жени и момичета бяха убити, а
Коментари Харесай

Серийните убийства в Кипър показаха мрачната картина за жените-имигранти

Поне седем чужденки - дами и девойки бяха убити, а някои от тях изхвърлени в токсично езеро - " първите серийни убийства " в Кипър провокираха смут и доведоха до обвинявания в полицейски расизъм.
От средата на април пресата на средиземноморския остров подлага на критика пропуските във връзка с убийствата, които 35-годишният армейски офицер Никос Метаксас твърди, че е направил, разяснява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Андреас Капардис, криминолог и почетен професор в Университета на Кипър, споделя, че убийствата са първият подобен случай, откогато островът получава самостоятелност през 1960 година. " За кипърците откриването на сериен палач в личното им общество е... неповторимо ", съобщи той.
Откритите жертви са четири филипинки, в това число майка и шестгодишната ѝ щерка, румънка и осемгодишната ѝ щерка, и жена, за която се оповестява, че е от Непал. Всички дами са били оповестени за изчезнали, само че полицията не е разследвала случаите, позволявайки на хипотетичния палач да продължи да убива най-малко още съвсем три години.
" Колкото повече напредваше следствието, толкоз по-ясно ставаше, че полицията проваля издирванията, тъй като това са дами - имигранти ", споделя Мария Мапориду, която провежда митинг против метода, по който управляващите са провеждали следствията на изчезналите дами. Убийствата " удариха по доста от нашите слаби места - нашите връзки с дамите, с имигрантите и неналичието на грижа от страна на полицията ", добави тя.
Откриването на пет тела единствено за няколко седмици раздруса всекидневно постоянния политически пейзаж на известния ваканционен остров. Министърът на правораздаването беше заставен да подаде оставка, президентът Никос Анастасиадис уволни шефа на полицията. Кипърският държавен глава подлага на критика полицията за " очевидна немарливост и абдикиране от служебните отговорности “ и призна, че по-добрите първични следствия са могли да предотвратят някои от убийствата.
Вестник Cyprus Mail заяви, че полицията е пренебрегвала молбите за следствие на изчезналите дами, потвърждавайки, че дамите са напуснали острова през северната граница – към подкрепяната от Турция република, непризната от интернационалната общественост.
" Ако полицията беше свършила работата си... пет живота биха могли да бъдат пощадени. Може би цялостното неуважение на полицията... отразява отношението на нашето общество ", добавя Мария Мапуридо.
За Лиса Йатаас, създател на Obreras Empowered, неправителствена организация, която пази правата на домашните помощници, убийствата са били " пробуждане ". " Сега би трябвало да приказваме - да накараме държавното управление и имигрантите да седнат на една маса, с цел да обсъдят половото и физическото принуждение ", сподели тя.
В края на април, когато полицията претърсва токсичните води на изкуствено езеро покрай Никозия, Мария Мапуридо разгласява в обществените мрежи апел за митинг пред президентството. Стотици хора, както кипърци, по този начин и чужденци, се събират на мястото в столицата всеки петък. Сред тях е Николета Георгиу, уредник на такива събития, която изрази яд, че управляващите не са съумели да защитят дамите.
" Трябва да помните, че мигрантите са част от нашето общество ", сподели 26-годишната жена. " Тук не познавам семейство, което да няма бавачка или чистачка. Но жертвите са двойно невидими - дами и чужденки ", добавя тя.
Мапуридо търси в неразрешените случаи на изчезнали хора на острова и открива, че те са 35, датиращи от 1990 година. Повечето са задгранични дами, както и няколко юноши. Сред тях има и три българки. Сега тя води акция, с цел да " подсигурява, че полицията прави работата си вярно " и проверява случаите. Но криминологът Капардис предизвести, че полицията постоянно се сблъсква с " изгубвания на чужденци, които са доста сложни за разрешаване ".
След убийствата " кипърците наподобява са разкрили, че дамите имигранти тук не са в сигурност ", сподели домашна помощница от Етиопия, която изиска да не бъде назовавана. " Но ние го знаехме през цялото време “, добавя тя.
Със своите 864 000 поданици, Кипър има репутацията на оазис на мира в проблематичния район. Слънчевият туристически остров е привлякъл близо четири милиона туристи предходната година. Въпреки това, съгласно последните данни на Евростат, Кипър има едно от най-високите равнища на убийства в Европейския съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР