Поне още 2-3 дни двамата с Кирил Петков трябва да

...
Поне още 2-3 дни двамата с Кирил Петков трябва да
Коментари Харесай

Асен Василев казва до дни как ще се включи в политиката

" Поне още 2-3 дни двамата с Кирил Петков би трябвало да помислим по какъв начин да се включим в политическия живот ". Това съобщи някогашният длъжностен финансов министър Асен Василев при предаването на властта на неговия правоприемник Валери Белчев.

" Най-важното за идващия парламент е да се сглоби болшинство, което да може да ръководи ", безапелационен бе той. И добави, че чисто стопански, това, което е видял за последните четири месеца е, че България не е бедна страна, а е крадена страна.

Междувременно, в Министерството на стопанската система, Кирил Петков изрично съобщи, че влиза в политиката дружно с Василев и уточни, че до идващите предварителни избори на 14 ноември нова партия няма по какъв начин да се направи. Това, че няма по какъв начин да се направи партия за подобен къс интервал до изборите 14 ноември удостовери и Асен Василев.

Четири месеца по-късно оставяме хазната в по-добро положение и бюджет, с цел да могат хората и бизнесът да се усещат по-спокойни. Радвам се, че Валери Белчев поема министерството и му поисквам триумф, сподели Асен Василев. За идващите една-две години би трябвало да се спрат течовете, е на мнение някогашният длъжностен министър на финансите.

Според Асен Василев България " де факто " е приела еврото, инфлацията в страната в огромна степен е " импорт " и от тази позиция, по кое време ще сменим лв. с евро е механически въпрос. " Според мен би трябвало да се организира по-широк публичен спор. Трябва да намерим нов механизъм за усмирителна риза, с цел да не влезем в дългова серпантина. Това може и да стане до 2024 година ", добави Асен Василев.

" Валутният ръб лимитира популизма в Народното събрание. Приемайки еврото тази усмирителна риза изчезва и това е доста рисково. Затова е необходим спор и консенсус в обществото, с цел да се откри нова усмирителна риза на политиците ", сподели Асен Василев.

Вероятността да работим при започване на идната година с актуалните параметри на бюджета, т.е. всеки месец една дванайсета част от годишния бюджет, е огромна. За тази цел дълговите предели на бюджета са задоволителни - по тази причина би трябвало да сме спокойни за обществените финанси, сподели Асен Василев. Освен това заплащанията по дълга са през март следващата година, сподели досегашният финансов министър.



Изказвам удивление от темпа на работа на Асен Василев. " Чувствам се по този начин, че все едно би трябвало да хвана бърз трен в придвижване ", сподели пред публицисти новият министър на финансите Валери Белчев.

Министерството е претърпяло доста, убеден съм във опциите на хората тук и нямам терзания, че всички провокации могат да бъдат посрещнати и преодолени, сподели новият финансов министър.

В министерството ще създадем всичко, което се чака от нас, с цел да дадем основа за работата на едно бъдещо постоянно държавно управление. Имам комфорта да работя с хора, които знаят по какъв начин се прави бюджет - това е тежко занимание, за жалост и или наслада, темпото би трябвало да се резервира и няма подозрение, че ще се оправим, сподели Белчев и посочи, че точни сметки за бъдещия бюджет ще има по-късно.

Засега нямаме проекти за нов дълг на интернационалните пазари, не се обрисува да има и внезапни лични промени в екипа на министерството, сподели Валери Белчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР