Поне 50 са жертвите при израелски въздушен удар срещу бежанския

...
Поне 50 са жертвите при израелски въздушен удар срещу бежанския
Коментари Харесай

Десетки жертви при израелски въздушен удар срещу бежански лагер в Газа

Поне 50 са жертвите при израелски въздушен удар против бежанския лагер Джабалия, в северната част на линията Газа. Хамас се закани да трансформира анклава в гробище за израелските военни, а Организация на обединените нации предизвести, че бойното поле се е трансформирало в гробище за деца. По-рано през днешния ден Хамас заяви, че ще освободи някои от задграничните заложници, пленени на 7 октомври.

Джабалия е най-големият от общо 8 бежански лагера в Ивицата Газа. Преди войната там живеят към 116 хиляди души на повърхност от 1,4 квадратни километра. Не е ясно какъв брой хора са останали, някои от жителите са отказали да последват израелските указания за евакуация на юг. При удара против Джабалия е премахнат върховен пълководец на Хамас, рухнала e подземната инфраструктура на палестинската формация, заяви израелската войска. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази надълбоко безпокойствие от ескалацията на спора и от рисковете той да излезе отвън рамките на Газа.



" Международното филантропично право не е меню " а ла карт " и не може да се ползва изборно. Всички страни би трябвало да го съблюдават, в това число правилата за разграничаване, пропорция и нерешителност. При толкоз доста към този момент изгубени израелски и палестински животи, ескалацията единствено усилва големите премеждия на цивилните ", сподели Стефан Дуджарич- представител на Организация на обединените нации.

През миналата нощ Израел е поразил 300 цели в Газа, като въздушните удари и сухопътната атака не престават. Израелската войска заяви, че нейните елементи в линията са били атакувани с противотанкови ракети и картечен огън. Загинали са двама израелски военни. Въоръженото крило на Хамас се закани да нанесе проваляне на премиера Нетаняху, което да постави завършек на неговата политическа кариера. Хамас съобщи, че няма потребност да продължава да държи задгранични заложници в Газа.



" Някои страни желаеха посредством медиатори освобождението на чужденци, арестувани в Газа. Получихме настояването на тези страни. Информирахме медиаторите, че ще освободим прочут брой чужденци през идващите дни ", сподели Абу Обейда - представител на Бригадите Едезин Ал-Касам.

По данни на Израел в плен в Ивицата Газа са към 240 заложници, в това число израелци, хора с двойно поданство и чужденци. Две френски деца са починали в Газа, разгласи формален Париж и повтори апела си за филантропично помирение. Кралят на Йордания е призовал американския президент Джо Байдън да работи за неотложно филантропично преустановяване на огъня и старания в посока на политическо решение, учредено на основаване на две страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР