Поне 1000 са случаите на Омикрон у нас, но не

...
Поне 1000 са случаите на Омикрон у нас, но не
Коментари Харесай

Математикът Огнян Кунчев: Поне 1000 са случаите на Омикрон у нас

Поне 1000 са случаите на Омикрон у нас, само че не са регистрирани. Това сподели по Bulgaria ON AIR математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев във връзка публично оповестените от здравните управляващи 12 потвърдени проби на новия вид на ковид в България.

" Един е бил в чужбина, а останалите 11 са били инфектирани от други 11, които също са били в чужбина. Всеки един е заразил най-малко 10-20 души. Има едно 1000 случая на Омикрон, просто не са регистрирани. Протича с хрема и човек може да го сбърка с елементарния грип ", съобщи математикът.

Той сподели таблицата, съгласно която на седмица Швеция секвенира най-много 7089 проби, Румъния и Унгария - по малко над 1000, Гърция 2537, а България едвам към 785. Секвенирането при нас трае към 10 дни и този развой би трябвало да бъде интензивен - да бъдат закупени задоволително секвенатори и да бъдат подготвени хората, настоя проф. Кунчев.

" Здравните инспекции с това се занимават, те би трябвало да наблюдават случаите. Проследяване на контактите. Омикрон се популяризира към 3 пъти повече. Важен е вирусният товар, който носите в горните дихателни пътища ", сподели още професорът.

Той сподели графика с повишаването на случаите на Омикрон в Англия и Германия, а изчисленията му демонстрират, че сме някъде сред двете страни. Проф. Кунчев е начертал 3 сюжета на развиването на обстановката у нас. Според датата на влизане на Омикрон в страната ни може до дни да чакаме от 2500 до 7000 случая дневно.

" В съпоставяне с Германия ние не съблюдаваме ограниченията. Склонен съм към междинния вид - до 5000 инфектирани към 10 януари. Пикът е условен, само че в случай че го оставим по този начин, ще бъде някъде в края на януари - началото на февруари. Опасното е, че при тези доста случаи ще доближи до хора с компрометирана имунна система и не е ясно какъв брой смъртни случая ще има. Има задоволително данни, че се прекарва по-леко от главната част от популацията ", изясни математикът от Българска академия на науките.

По думите му при Омикрон 80% се пробиват имунизираните с две дози. Тези с трите дози би трябвало да са предпазени на 70%.

" Преболедувалите са предпазени не повече от 20%. Най-доброто се оказва бустерната доза ", безапелационен е проф. Кунчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР