Помощта за Украйна все още е на дневен ред в

...
Помощта за Украйна все още е на дневен ред в
Коментари Харесай

Варадкар: Имаме план Б, ако Унгария все още блокира помощта за Украйна

Помощта за Украйна към момента е на дневен ред в европейския парламент. Ирландският министър-председател Лео Варадкар има вяра, че страните от Европейски Съюз ще намерят метод да дават на Украйна 50 милиарда евро. Помощта ще обезпечи на Киев дълготрайно финансиране по време на войната против Москва. За да стане допустимо това обаче се изисква единомислещо утвърждение от всички членове на Европейски Съюз. Това сега няма по какъв начин да се случи, защото Будапеща наложи несъгласие на пакета. Варадкар от своя страна счита, че останалите страни имат проект " Б ":

 
Европейският съвет ще се събере на 1 февруари. Вярвам, че е допустимо да договорим този пакет от 50 милиарда евро за безплатни помощи и заеми за Украйна. Ако не е допустимо да го създадем като волята на Европейския съюз, тогава мисля, че ще би трябвало да го създадем като държавни управления. Надявам се, че няма да се стигне до това. Много бих предпочел да го създадем въз основата на единогласие. Но би трябвало да имаме и резервен вид. Според мен това ще бъдат държавните управления, които желаят и могат да продължат да поддържат Украйна, като по този метод по-голямата част от държавните управления в Европа ще го създадат на многостранна основа.
Лео Варадкар, министър-председател на Ирландия

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отхвърли да даде зелена светлина на помощта за Украйна на фона на разногласието с Брюксел по отношение на достъпа на страната му до средствата за от плана за възстановяване от пандемията. Преговорите все още са в ход преди идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР